Polski NGO w globalnym raporcie ONZ na rzecz transformacji systemów żywnościowych
Green REV Institute został wyróżniony w najnowszym, niezależnym raporcie przygotowywanym w ramach przygotowań do ONZ-owskiego szczytu UNFSS+4, który odbędzie się w lipcu 2025 r. Raport został stworzony przez społeczności interesariuszy z całego świata jako odpowiedź na wezwanie Sekretarza Generalnego ONZ do przedstawienia niezależnej oceny postępów, wyzwań i możliwości w transformacji systemów żywnościowych.
W dokumencie Green REV Institute pojawia się kilkukrotnie jako przykład organizacji:
- efektywnie angażującej środowisko naukowe, z ponad 15 ekspertami i naukowcami w Radzie Eksperckiej oraz aktywną współpracą z uczelniami,
- zrzeszającej różne środowiska i platformy do kolektywnego działania na rzecz transformacji systemu żywościowego, poprzez Federację Bezpieczna Żywność, która łączy organizacje społeczeństwa obywatelskiego, osoby ze świata nauki i lokalnych liderów i liderki w celu wspierania integracyjnego dialogu i opracowywania polityk zgodnych z celami UE w zakresie zrównoważonego rozwoju.
- działającej rzeczniczo dla transformacji systemu żywnościowego poprzez Future Food 4 Climate, koalicję ponad 100 CSO, zajmujących się wspólnym rzecznictwem, ale także budowaniem zaangażowania i poparcia społecznego na rzecz demokratycznej i zrównoważonej transformacji systemów żywnościowych.
"Nasza obecność w raporcie to nie tylko wyróżnienie, ale dowód na to, że społeczne zaangażowanie, efektywne rzecznictwo i budowanie koalicji mogą wpływać na globalne procesy decyzyjne" – komentuje Anna Spurek, dyrektorka generalna Green REV Institute. – "Jesteśmy dumni, że nasze działania rzecznicze i budujące społeczne zaangażowanie znalazły uznanie wśród ponad 500 inicjatyw z całego świata.".
Potrzeba transformacji systemu żywnościowego
Transformacja systemów żywnościowych to dziś jedno z kluczowych wyzwań globalnych. Obecny model produkcji i dystrybucji żywności przyczynia się do zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, nierówności społecznych i zagrożeń zdrowotnych. Jednocześnie system żywnościowy ma ogromny potencjał: dobrze zaprojektowana transformacja może wspierać osiągnięcie większości Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) – od eliminacji głodu i ubóstwa, po działania na rzecz klimatu, równości i zdrowia. To dlatego tak wiele organizacji społecznych, naukowych i lokalnych na całym świecie skupia się dziś na budowaniu sprawiedliwych, zrównoważonych i odpornych systemów żywnościowych.
Raport jest tworzony jako uzupełnienie oficjalnego przeglądu ONZ i będzie stanowił jedno z kluczowych źródeł informacji dla dalszych decyzji na szczycie UNFSS+4. Dla organizacji społeczeństwa obywatelskiego to szansa na wzmocnienie wpływu oddolnych działań w polityce żywnościowej - zarówno w skali krajowej, jak i globalnej. Szczyt UNFSS+4 odbędzie się w Addis Ababa w Ethiopii, między 28, a 29 lipca 2025.
Źródło: Green REV Institute