Po raz trzeci w Polsce ruszył Europejski Program Pomocy Żywnościowej
W lutym 2006 rozpoczęły się pierwsze dostawy żywności w ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) 2006. Do końca października, Banki Żywności realizując ten program, przyjmą aż 43 tysiące ton produktów spożywczych z przeznaczeniem na dożywianie osób potrzebujących.
Produkty, które w tym roku trafią do
potrzebujących to: mąka pszenna, makaron, ser podpuszczkowy
dojrzewający, ser topiony, mleko UHT, ryż biały długoziarnisty,
kasza jęczmienna, cukier. Wszystkie produkty dystrybuowane w ramach
Programu są wyraźnie oznaczone "POMOC UE" oraz Program
"Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej
2006". Znajduje się na nich też wyraźna informacja "Artykuł nie
jest przeznaczony do sprzedaży".
W związku z planowaną reformą polityki rolnej w
UE, przekazywanie części nadwyżek interwencyjnych organizacjom
społecznym jest dziś zagrożone. Banki Żywności w całej Europie
zwróciły się do eurodeputowanych o wsparcie organizacji społecznych
w działaniach na rzecz utrzymania i wzmocnienia programu PEAD w
Europie.