190 ton artykułów spożywczych zebrały w zeszły weekend Banki Żywności w ramach akcji "Wielkanocna Zbiórka Żywności".
Tegoroczne lokalne zbiórki żywności odbyły się w dniach 8-10 kwietnia. Jak co roku Banki Żywności zachęcały klientów sklepów do podzielenia się swoimi zakupami z potrzebującymi. Akcja zrealizowana została w 1500 sklepach w różnych regionach Polski. 18 Banków Żywności z pomocą 16 000 wolontariuszy zebrało 190 ton artykułów spożywczych, które tuż przed świętami trafią do najbardziej potrzebujących.
„Cieszymy się, że pomimo trudnej sytuacji na rynku i rosnących cen żywności, Polacy po raz kolejny wykazali się dobrym sercem i chęcią pomocy innym. Zebrana żywność trafi do kilkudziesięciu tysięcy osób w Polsce. Dla wielu z nich otrzymana pomoc będzie jedyną szansą na godne spędzenie Świąt Wielkiej Nocy” – mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
„Wielkanocna Zbiórka Żywności” w tym roku zorganizowana została przez Banki Żywności w: Elblągu, Częstochowie, Gorzowie Wielkopolskim, Krakowie, Lesznie, Olsztynie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Pile, Poznaniu, Radomiu Rudzie Śląskiej, Siedlcach, Suwałkach, Tarnobrzegu, Tczewie, Toruniu, Gdańsku oraz w Kielcach.
W Niedzielę Palmową, 17 kwietnia, Bank Żywności w Warszawie organizuje akcję „JAJO!”, która ma na celu zebranie jak największej liczby jaj, które tradycyjnie trafią na wielkanocne stoły najbardziej potrzebujących. Jaja zbierane będą pod warszawskimi kościołami, a akcji towarzyszyć będzie festyn malowania pisanek, który odbędzie się na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. W zeszłym roku podczas akcji zebrano ponad 33 000 jaj.
„Wielkanocna Zbiórka Żywności” jest coroczną akcją organizowaną przez wybrane Banki Żywności. Produkty zebrane w trakcie akcji przekazywane są lokalnym fundacjom i stowarzyszeniom, które m.in. prowadzą jadłodajnie, ośrodki pomocy, wspierają osoby chore, rodziny i dzieci. Systematyczna współpraca Banków Żywności z lokalnymi organizacjami pozarządowymi, pozwala na dotarcie z pomocą do tych, którzy najbardziej jej potrzebują.
Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności