Zanosi się na przełom w rozwoju rynku żywności ekologicznej po właśnie podpisanej umowie Agencji Rynku Rolnego z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Umowa ma tytuł „Ekoeuropa – Jakość i Tradycja” i dotyczy realizacji trzyletniej kampanii promującej ekożywność w USA, Japonii i Singapurze.
W nazwie Stowarzyszenia i jego głównym nurcie działania, widnieją zarówno producenci i jak przetwórcy, a to z pewnością określa stopień znajomości rzeczy, co przekłada się na celność poczynań. Dziewięć lat funkcjonowania „Polskiej Ekologii” pozwoliło na zebranie cennych doświadczeń i wypracowanie najlepszych metod edukacji konsumentów. Jeśli opanowanie ww. rynków powiedzie się, to będzie miało znaczenie także dla całego krajowego rynku żywności ekologicznej, gdyż nasz rynek jest płytki i ograniczony przez małą liczbę dostawców i przetwórni, jak też krótkoterminowe kontrakty!
„Działania Stowarzyszenia „Polska Ekologia” – mówi prezes Paweł Krajmas – związane z tytułowymi krajami, są zakrojone na lata 2015 – 2018 i będą skierowane zarówno do tamtejszych odbiorców polskiej EKO żywności, jak i do naszych rolników i przetwórców. Nowe możliwości zbytu pozwolą członkom naszego Stowarzyszenia, ale nie tylko im, rozwinąć przede wszystkim przetwórstwo”.
Rozwój rynku ekologicznej żywności oznacza przyciągnięcie do tego segmentu nowych przetwórców i producentów, a także rolników i hodowców. A to przekłada się na większą podaż, silniejszą konkurencję i niższe ceny w sklepach, a więc większą dostępność. Istotnym czynnikiem jest tworzenie gęstszej sieci dostawców, co wpływa na obniżenie kosztów transportu żywności, która ma krótszą datę terminu przydatności do spożycia – nie jest przecież nasycona chemicznymi konserwantami.
„Podpisanie wspomnianej umowy to wprawdzie największe wydarzenie w naszej branży, ale w planach jest wiele kampanii promujących EKO żywność, a także docieranie do młodych konsumentów, zwłaszcza do szkół wszystkich szczebli, jak również do zawodowych kucharzy i szefów kuchni z wiadomościami o żywności mającej największą wartość odżywczą „ – dodaje Paweł Krajmas.
Źródło: Stowarzyszenie Polska Ekologia