We wtorek 8 kwietnia 2003 Bank Żywności w Warszawie zorganizował spotkanie informacyjne dla odbiorców produktów żywnościowych oraz organizacji współpracujących.
Spotkanie poświęcone było omówieniu zasad współpracy z Bankiem Żywności oraz wdrożeniu nowego systemu powiadamiania o odbiorze żywności. Na zebraniu obecni byli przedstawiciele 192 organizacji z województwa mazowieckiego, które korzystają z pomocy warszawskiego oddziału Banku.
Ideą przewodnią współpracy pomiędzy Bankiem a organizacjami i stowarzyszeniami, które niosą pomoc osobom potrzebującym, jest wspólna wola i działanie w zakresie zmniejszenia obszarów niedożywienia i niedopuszczenia do marnotrawienia żywności. Pozyskiwanie i dystrybucja żywności, zawsze świeżej i zdatnej do spożycia, odbywa się bezpłatnie. Partnerzy Banku zobowiązani są nie dopuścić do handlu otrzymanymi artykułami.
Bank Żywności w Warszawie co roku rozdaje organizacjom współpracującym i osobom potrzebującym coraz większe ilości zebranej żywności od darczyńców i sponsorów. W roku 2002 rozdano 1 118 565,74 kg artykułów żywnościowych o wartości 4 157 498,26 zł. W stosunku do roku 2001 rozdawnictwo żywności wzrosło o 22,1%.
Fundacja „Bank Żywności SOS w Warszawie” istnieje od 1994 roku. Od momentu rejestracji w sądzie Bank funkcjonuje jako samodzielna jednostka na terenie Warszawy i okolic. Od 1997 roku Bank jest członkiem-założycielem Federacji Polskich Banków Żywności.