Nim zjemy planetę, czyli zin z przepisami kulinarnymi dobrymi dla klimatu
Kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki i kowbojska tarta warzywna. Przepisy na te i inne dania znajdziesz w unikatowej książce kucharskiej z przepisami przyjaznymi dla planety.
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka zorganizowała dwudniowe warsztaty z tworzenia książki kucharskiej z przepisami na dania przyjazne środowisku.
Uczestnicy i uczestniczki zaproponowali nam swoje własne przepisy, a następnie zaprojektowali i wykonali ilustracje do nich. Druk zina kucharskiego został zaplanowany w technice RISO. Dlaczego? Maszyny RISO są niskoemisyjne, a wykorzystywane farby bazują na oleju z otrębów ryżowych i nie zawierają toksyn.
Efektem pracy kilkunastu osób jest unikatowa książka kucharska "Nim zjemy planetę". Co ją wyróżnia?
- Wykonanie dań zaprezentowanych w publikacji jest proste i szybkie
- Składniki można znaleźć w każdej lodówce
- Jedną z głównych zasad jest zasada zero waste – najpierw wykorzystujemy to co już mamy w domu
- Nacisk na spontaniczność i dowolne modyfikacje – w zależności od dostępności składników
- Lokalność
- Większość przepisów to przepisy wegańskie, ale są też wegetariańskie
- Wyjątkowa szata graficzna
Unikatową, papierową wersję można zdobyć na stoiskach FKO na festiwalach i innych eventach. Jeśli chcesz wiedzieć, gdzie w tym roku możesz nas spotkać, śledź nas na Facebooku i Instagramie i bądź na bieżąco.
Książkę w formacie PDF możesz pobrać TUTAJ
Smacznego!
Źródło: Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie