Do 2020 roku wszystkie sklepy Tesco w Polsce i Europie Środkowej umożliwią przekazywanie nadwyżek żywności potrzebującym.
„Jedna trzecia żywności na świecie jest marnowana, w samych tylko krajach Unii Europejskiej marnujemy corocznie 100 milionów ton produktów spożywczych rocznie. Jest to nieakceptowalne w sytuacji, gdy tak wiele osób na świecie cierpi z powodu niedożywienia. Jako firma odpowiedzialna społecznie, we współpracy z lokalnymi władzami i organizacjami charytatywnymi, chcemy walczyć z marnowaniem żywności i głodem na świecie. Rok temu ogłosiliśmy naszą wielką ambicję, by żaden produkt spożywczy, jeśli tylko nadaje się do spożycia, nie był w naszej sieci zmarnowany. Dzisiaj deklarujemy chęć głębszej współpracy z władzami i organizacjami pozarządowymi. Chcemy sprawić, by do 2020 roku wszystkie nasze sklepy w Europie Środkowej mogły oferować przekazywanie nadwyżek do lokalnych organizacji charytatywnych i tym samym pomagać ludziom w potrzebie” – mówi Ian Hutchins, dyrektor działu komunikacji Tesco na rynkach międzynarodowych.
Tesco chce pracować z władzami lokalnymi i organizacjami społecznymi, by wypracować wspierające tę inicjatywę rozwiązania prawne, ale i zapewnić, iż w każdym z krajów istnieją odpowiednie możliwości po stronie stowarzyszeń i organizacji pozarządowych.
Podczas konferencji w Budapeszcie analizowano sposoby koordynacji wspólnych wysiłków na rzecz efektywnej walki z problemem marnowania żywności. Podczas wydarzenia, przedstawiciele federacji banków żywności z Polski, Czech, Słowacji i Węgier podpisali porozumienie dotyczące wspólnej pracy nad walką z marnowaniem żywności i efektywnym procesem przekazywania nadwyżek produktów spożywczych.
Patrick Alix, sekretarz generalny Europejskiej Federacji Banków Żywności (FEBA) podkreślał: „Dla FEBA budowanie długofalowego partnerstwa w ramach lokalnych społeczności jest podstawą naszej misji walki z niedożywieniem i marnowaniem żywności. To strategiczne porozumienie, ogłoszone dziś przez Tesco i środkowoeuropejskie Banki Żywności po dwóch latach wspólnej pracy jest doskonałym przykładem tego, w jaki sposób firmy mogą wspierać nas w przezwyciężaniu zjawiska marnowania żywności.”
Źródło: Tesco