Naukowcy i NGO do UE - Bezpieczna Żywność to bezpieczna planeta i przyszłość
Green REV Institute, w imieniu Koalicji Future Food 4 Climate, ponad 100 organizacji pozarządowych i 30 ekspertów i ekspertek ze środowiska naukowego, wystosował apel do Komisji Europejskiej o uznanie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych za priorytet dla bezpieczeństwa klimatycznego, środowiskowego i zdrowotnego.
Apel, zatytułowany "Bezpieczna żywność, bezpieczna planeta, bezpieczna przyszłość", zwraca uwagę na pilną potrzebę reformy systemu żywnościowego w Europie. Sygnatariusze domagają się wprowadzenia kompleksowego pakietu legislacyjnego „Bezpieczna Żywność”, który obejmie m.in.:
- edukację i walkę z dezinformacją za pomocą kampanii uświadamiających wpływ systemu żywnościowego na klimat, zdrowie i prawa człowieka;
- zmniejszenie emisji w rolnictwie poprzez ograniczenie stosowania nawozów sztucznych, odejście od hodowli przemysłowej i promocję rolnictwa ekologicznego oraz roślinnych alternatyw białka.
- zielone zamówienia publiczne, które przestawią instytucje publiczne na niskoemisyjną, etyczną i roślinną żywność;
- obowiązkowe oznakowanie żywności uwzględniające informacje na temat śladu węglowego, źródeł składników i metod produkcji;
- a także reformę Wspólnej Polityki Rolnej uwzględniającą wyższe standardy środowiskowe oraz uwzględnienie najwyższych standardów klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych w opracowywaniu założeń i projektów umów handlowych (takich jak Mercosur).
Bezpieczna Żywność dla wszystkich
Obecny system żywnościowy ma negatywny wpływ na zmiany klimatyczne, środowisko, prawa człowieka i prawa zwierząt. Przyczynia się do degradacji środowiska, zwiększa emisję gazów cieplarnianych i prowadzi do nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych. Intensywna hodowla zwierząt generuje ogromne ilości odpadów i zanieczyszczeń, przyczyniając się do kryzysu klimatycznego i utraty bioróżnorodności. Jednocześnie miliony ludzi w Europie mają ograniczony dostęp do zdrowej i wartościowej żywności, co wpływa na ich zdrowie i jakość życia. Konieczna jest natychmiastowa transformacja w kierunku zrównoważonego i sprawiedliwego systemu żywnościowego.
„Bezpieczna żywność to bezpieczeństwo zdrowotne, społeczne, ekonomiczne i klimatyczne dla prawie 500 000 Europejczyków i Europejek. Zagwarantowanie prawa do bezpiecznej żywności musi być priorytetem nowych władz UE. Nasze rodziny, bliscy, znajomi zasługują na bezpieczeństwo i zdrowie” – mówi Anna Spurek, Dyrektorka Operacyjna Green REV Institute.
W obliczu kryzysu klimatycznego i rosnących nierówności społecznych konieczne jest natychmiastowe podjęcie działań przez Komisję Europejską. Koalicja Future Food 4 Climate oraz sygnatariusze i sygnatariuszki apelu oczekują realnych zmian w unijnej polityce żywnościowej, które zagwarantują przyszłym pokoleniom dostęp do zdrowej i zrównoważonej żywności.
19 lutego 2025 r. Komisja Europejska opublikowała dokument strategiczny przedstawiający wizję rolnictwa i żywności na 2040 rok. Niestety postulaty polskiego społeczeństwa obywatelskiego zawarte w otwartym liście, nie zostały uwzględnione w dokumencie.
O naszym działaniu opowiedzieliśmy już w Rzeczpospolitej.
LIST Przeczytacie TUTAJ
Źródło: Green REV Institute