24 kwietnia Federacja Polskich Banków Żywności została wyróżniona nagrodą „Pro Polonia Opulenta” za współdziałanie z przemysłem żywnościowym na rzecz racjonalnego wykorzystania żywności. Nagrodę przyznała Polska Federacja Producentów Żywności.
24 kwietnia w Warszawie odbyło się „Forum 100” zorganizowane przez Polską Federację Producentów Zywności. Jest to coroczne spotkanie przedstawicieli stu największych firm żywnościowych oraz polskiego i europejskiego parlamentu z resortów gospodarki i rolnictwa. Podczas „Forum 100” corocznie wręczane są nagrody Pro Polonia Opulenta – Dla Polski Dostatniej. Przyznaje je Polska Federacja Producentów Żywności osobom i instytucjom zaangażowanym we współpracę z przemysłem żywnościowym. W tym roku wśród nagrodzonych znalazła się Federacja Polskich Banków Żywności. Została uhonorowana nagrodą Pro Polonia Opulenta za współdziałanie z przemysłem żywnościowym na rzecz racjonalnego wykorzystania żywności.
15 lat działalności na rzecz ograniczenia marnowania żywności
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pozarządową, która aktywnie działa od ponad 15 lat. Jej celem jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i ograniczanie niedożywienia w Polsce poprzez działalność własną i wspieranie członków Federacji. Aktualnie zrzesza 29 Banków Żywności, które każdego dnia odbierają od producentów i dystrybutorów pełnowartościową żywność i przekazują ją lokalnym stowarzyszeniom oraz fundacjom prowadzącym dożywianie osób najuboższych. Dzięki Bankom Żywności i ich współdziałaniu z przemysłem spożywczym pomoc żywnościowa dociera do 1,5 miliona osób. Federacja była pomysłodawcą i realizatorem ogólnopolskiej kampanii „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”, powołała Radę ds. Racjonalnego Wykorzystania Żywności, angażuje producentów do udziału w programie Wyklikajżywnosc.pl, a także codziennego przekazywania darowizn żywności. Federacja realizuje we współpracy z przemysłem spożywczym także projekty edukacyjne, kampanie społeczne, zbiórki żywności, wolontariat pracowniczy. Dzięki jej staraniom zmieniono niekorzystne dla producentów żywności przepisy podatkowe. Producenci mogą już darować żywność bez dodatkowych obciążeń podatkowych.
Przekazywanie darowizn żywnościowych Bankom Żywności jest opłacalne
Federacja Polskich Banków Żywności zachęca producentów do współpracy i przekazywania produktów. Banki Żywności przyjmują w darowiźnie każdy rodzaj produktów spożywczych w terminie przydatności do spożycia. Banki Żywności gotowe są też do zagospodarowania żywności wycofywanej z handlu, np. z powodu zbyt krótkiego terminu przydatności do spożycia, uszkodzeń, zdezaktualizowanych lub źle nadrukowanych opakowań. Banki Żywności są w stanie bardzo szybko odebrać produkty, w tym także świeże oraz mrożonki i dostarczyć je w terminie przydatności do spożycia do potrzebujących dbając o wszelkie standardy związane z bezpieczeństwem żywności i jakością jej przechowywania. Banki Żywności współpracują z 3 600 organizacjami partnerskimi, którym przekazują żywność dla potrzebujących. W ten sposób żywność przekazana przez producentów trafia do jadłodajni, hospicjów, ośrodków dla osób samotnie wychowujących dzieci, osób chorych, samotnych, bezrobotnych i nie marnuje się. Producenci żywności są zwolnieni z opodatkowania darowizn żywnościowych, nie ponoszą zatem dodatkowych kosztów przekazując ją Bankom Żywności. Ponadto unikają w ten sposób kosztów utylizacji.
Natalia Stańczyk
Koordynatorka ds. relacji z producentami żywności Federacja Polskich Banków Żywności natalia.stanczyk@bankizywnosci.pl (22) 654 64 00, 654 64 10 wew.104