Dlaczego wyrzucam rocznie 235 kg produktów spożywczych?- to pytanie powinien zadać sobie każdy z nas. Statystyki pokazują bowiem, że głównym „producentem” wyrzucanej żywności są gospodarstwa domowe (53%), a przeciętny Polak w ciągu roku marnuje właśnie około 235 kg jedzenia. Traci na tym nie tylko nasz portfel, ale i całe środowisko. Czas dokonać wyboru. I postawić na politykę zero waste.
Polityka zero waste to nie nowość
Mimo że wielu z nas może kojarzyć hasło „zero waste” z XXI wiekiem, w historii pojawiło się wiele lat temu. Jak to możliwe? To proste – nasza babcie, prababcie i praprababcie praktykowały ten „trend” w czasach, gdy jedzenie nie było łatwo dostępne. Miały świadomość, że każdy produkt jest na wagę złota.
Wróćmy jednak do znaczenia samej idei. Czym właściwie jest polityka zero waste?
To filozofia, według którego człowiek stara się wygenerować jak najmniej odpadów. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „brak marnowania” lub „brak śmieci”. Dotyczyć może każdego aspektu naszego życia, a nawet… lodówki. W tym przypadku kluczowymi wytycznymi są: robienie zakupów w sposób przemyślany, odpowiednie przechowywanie żywności i wykorzystywanie wszystkich resztek z posiłków.
Sposób na resztki
Dlaczego marnujemy jedzenie? Polacy zapytani o przyczyny podają – przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i zbyt duże zakupy (20 proc.). Z kolei socjologowie wymieniają dwa inne powody – łatwy dostęp do taniej żywności oraz lenistwo. W jaki sposób można temu zapobiec? Wystarczy odrobina kreatywności.
Sprytnym sposobem jest przygotowanie dania z produktów, które zostały w lodówce. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku zapiekanka z serem żółtym, do której możemy wykorzystać różnorodne artykuły spożywcze.
Ewa Polińska z MSM Mońki tłumaczy: Wszystkie odmiany serów żółtych odpowiednio przechowywane, długo utrzymają swoje właściwości i będą nadawać się do spożycia, zachowując swój smak i konsystencję.
Warto jednak już na etapie zakupów decydować się na sprawdzone produkty (a nie seropodobne), które zostały wykonane według tradycyjnej receptury (np. ser Gouda od producenta serów MSM Mońki). Dzięki temu będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze.
Serowa zapiekanka (lub wariacje na jej temat np. serowe tortille czy paluchy z serem) to dobre rozwiązanie zarówno dla „mięsożerców”, jak i fanów dań bezmięsnych, ponieważ z łatwością wkomponujemy do niej także warzywa, które nieco zbyt długo leżały w lodówce.
Polityka zero waste – kilka praktycznych porad
Bank Światowy podaje, że do 2050 r. będziemy wyrzucać ok. 3,4 mld ton śmieci. Oznacza to wzrost o 70 proc. w porównaniu do 2016 r. Część z nich stanowić będą odpady spożywcze. Jak można temu zapobiec? Regularne wdrażając do swojego życia kolejne zmiany oraz pracując nad nawykami. Poniżej kilka rad, które pozwolą usystematyzować działania:
- Rób listę zakupów – oszczędzisz pieniądze i czas, jednocześnie kupisz tylko to, co będzie potrzebne.
- Planuj codzienne menu z wyprzedzeniem.
- Sprawdzaj terminy ważności produktów już na etapie zakupów.
- Bądź kreatywnym kucharzem – wykorzystuj resztki do tworzenia nowych dań.
- Zaangażuj w działanie całą rodzinę – niech każdy wymyśli własny pomysł na realizację polityki zero waste.
- Gdy faktycznie zostanie ci zbyt dużo jedzenia – dołącz do akcji „foodsharingu” – znajdź najbliższy bank żywności w twojej okolicy lub jadłodzielnie.
To dobry moment, by dokonać wyboru. Polityka zero waste to nie pusty slogan. To prawdziwa szansa na lepszą przyszłość.