Przygotowywanie świątecznych potraw znów połączyło pokolenia. Dzieci z Pęcher potężnym wybuchem radości powitały swoich ulubionych Seniorów, wolontariuszy Fundacji "Porozumienie Bez Barier", z którymi gotowali już przy okazji Bożego Narodzenia. W czwartek, 29 marca, w ciepłej atmosferze zabawy i międzypokoleniowej przyjaźni zabrali się za przygotowanie wielkanocnego stołu w siedzibie Akademii Kulinarnej Whirlpool przy ul. Mińskiej 25 w Warszawie.
29 marca 2018 roku Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier” wraz z Akademią Kulinarną Whirlpool wspólnie zorganizowały wielkanocne warsztaty kulinarne dla Seniorów oraz Dzieci z Domu Dziecka w Pęcherach, które miały miejsce w siedzibie Akademii przy ul. Mińskiej 25 w Warszawie. Tematem przewodnim wielkanocnego spotkania były jajka w każdej postaci: przygotowaliśmy pastę jajeczną, jajka na grzankach, farsz, kolorowe jajka-zwierzątka, a także ciasteczka ryżowe. Na świątecznym stole znalazły też swoje miejsce tradycyjny żurek oraz pięknie ozdobione mazurki. Po skończonym biesiadowaniu pomalowaliśmy pisanki i podzieliliśmy się opowieściami o tradycjach Święta Wielkiej Nocy.
Przygotowywanie świątecznych potraw po raz kolejny połączyło pokolenia. Dzieci z Pęcher potężnym wybuchem radości powitały swoich ulubionych Seniorów - wolontariuszy Fundacji - z którymi gotowali już w grudniu przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. W ciepłej atmosferze zabawy i międzypokoleniowej przyjaźni zabrali się za przygotowanie wielkanocnego stołu. Ideą przyświecającą temu spotkaniu było włączenie Seniorów we wspólne aktywności z dziećmi z Domu Dziecka, które niejednokrotnie nie miały możliwości czerpania z wiedzy, ciepła i troski od Babci i Dziadka. To właśnie Babcie i Dziadkowie poświęcają nam zazwyczaj wiele uwagi, dzieląc się swoim bogatym życiowym doświadczeniem, rzadkimi – i nie raz zaskakującymi – umiejętnościami, ogromną pasją, cierpliwością, pokorą wobec życia i sporą dozą optymizmu, czego młodym tak często przecież brakuje! Idea warsztatów zrodziła się z pragnienia podkreślenia wagi roli, jaką w naszym życiu odgrywają osoby starsze oraz pokazanie dzieciom, że mogą liczyć na pomoc i wsparcie osób starszych, nawiązać z nimi kontakt, dobrze się z nimi bawić i nauczyć się od nich czegoś ciekawego. Celem samych warsztatów było przełożenie tej idei na praktyczne umiejętności – wyposażenie dzieci w unikalną wiedzę, jaką Babcie i Dziadkowie zwykle przekazują swoim wnukom. Dlatego podczas warsztatów Seniorzy podzielili się własnymi przepisami na wielkanocne dania, które wspólnie z dziećmi ugotowali w radosnej, świątecznej atmosferze.
W warsztatach udział wzięli Seniorzy – wolontariusze Fundacji „Porozumienie Bez Barier”, Dzieci z Domu Dziecka w Pęcherach oraz kucharze z Akademii Kulinarnej Whirlpool. Podczas warsztatów realizowane były przepisy na świąteczne dania, które opracowali Seniorzy. To oni – przy wsparciu Mistrzów Kuchni: Marco Ghia i Michała Toczyłowskiego – dzielili się z dziećmi wiedzą, jak daną potrawę przygotować. Podczas warsztatów przygotowane zostały jajka na grzankach, jajka faszerowane, pasta jajeczna, ryżowe ciasteczka i zabawne, kolorowe jajka ozdobione niczym kurki, żaglówki, myszki i zajączki. Po około godzinnej zabawie, przy okazji której dzieci miały okazję wraz z Babciami i Dziadkami przygotować każde z wymienionych dań, wysłuchaliśmy opowieści o świątecznych tradycjach i zasiedliśmy do biesiadowania. Zajadaliśmy się żurkiem, słodkimi mazurkami oraz jajkami w każdej postaci. Gdy wszystkie brzuchy były już pełne, posprzątaliśmy stół i zajęliśmy się kolorowaniem i malowaniem pisanek. Było przy tym mnóstwo zabawy! Udało nam się doprowadzić do kameralnego, sympatycznego spotkania, w którym daliśmy Starszym i Młodszym możliwość do nawiązania więzi w przyjaznej, rodzinnej atmosferze.