W ramach projektu „Kulinarne rewolucje”, realizowanego przez Stowarzyszenie "Klub Debata Decyzja Działanie", odbywały się w Łagowie warsztaty „Wiem, co jem” prowadzone przez p. Katarzynę Spałek. Podczas spotkań uczestniczki projektu dowiedziały się m.in. jak należy komponować posiłek, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jaki wpływ na organizm mają białka, cukry i tłuszcze. Czego powinniśmy unikać i ograniczać w codziennej diecie.
W ramach projektu „Kulinarne rewolucje” przez kilka ostatnich tygodni odbywały się warsztaty pn. „Wiem, co jem”, prowadzone przez p. Katarzynę Spałek. Łącznie przeprowadzono 16 godzin warsztatów podczas których uczestniczące w projekcie panie mogły zaspokoić swoja ciekawość związaną z jakże szeroką dziedziną, jaką jest żywienie. Na pierwszym spotkaniu mowa była o podziale składników odżywczych; charakteryzowaliśmy białka i węglowodany oraz poruszyliśmy kwestię ich obecności w żywności i wpływie na zdrowie.
Obecne na warsztatach beneficjentki posiadały wiedzę nt. tego zagadnienia, jednak dowiedziały się paru nowych, zaskakujących rzeczy. Na drugim szkoleniu poruszyliśmy zagadnienia związane z tłuszczami – głównie charakterystyka i podział. Na trzecich zajęciach uczestniczki mogły dowiedzieć się istotnych informacji na temat witamin i soli mineralnych oraz składnikach nieodżywczych w żywności. Jak zwykle nie brakowało wielu nasuwających się na myśl pytań. Ostatnie z zajęć to przede wszystkim prawidłowe komponowanie posiłków oraz dyskusja nad skutkami nieprawidłowego odżywiania się.
Przez 16 godzin warsztatów przewinęło się mnóstwo pytań, zostały rozwiane niejasności, obalone mity. Uczestniczki czynnie włączały się w szkolenia, zadając pytania i notując przekazywane w ciekawy sposób informacje. Widać było duże zainteresowanie tematem. Uczestniczące w szkoleniach panie podczas wyjaśniania niektórych kwestii były naprawdę zaskoczone. Dla niektórych pań były to naprawdę: „Kulinarne REWOLUCJE”.
Warsztaty "Wiem, co jem" były współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego"
Źródło: Stowarzyszenie "Klub Debata Decyzja Działanie"