17 i 18 czerwca w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej (PWSZ) w Koninie unosił się najpiękniejszy zapach świata – pieczonego chleba. Stało się tak za sprawą dwu pań: Doroty Skąpskiej, kierującej konińską filią Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) i Agaty Radosh ze Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia z Poznania, twórczyni „Szkoły pieczenia zdrowego chleba w domu”.
Jak informowało zaproszenie na konińskie spotkania szkoły pieczenia chleba, „coraz więcej Polaków chce jeść zdrowo. Nie zawsze jednak jesteśmy świadomi tego, co jemy. Często trudno podjąć decyzję, który chleb włożyć do koszyka podczas codziennych zakupów, bo wybór w sklepach jest duży. A chleby różnią się od siebie nie tylko wyglądem, nazwą i ceną, ale przede wszystkim składem. Jak zatem wybrać ten, który służy zdrowiu?” Odpowiedź na to ostatnie pytanie padła podczas dwóch wieczorów w PWSZ.
Każdego dnia wstępem do praktycznego pokazu pieczenia chleba była spora porcja wiedzy. Była mowa o chlebie w różnych kulturach. Okazuje się, że współczesny chleb niewiele ma wspólnego z ze swym przodkiem.
Serwis Informacyjny ChSCh