Kobiety dla klimatu czy business as usual? Green REV Institute na Kongresie Kobiet
- i 9. października jako Green REV Institute byliśmy i byłyśmy na Kongresie, by łączyć kropki między feminizmem a prawami zwierząt, potrzebą transformacji systemu żywnościowego a potrzebami i wyzwaniami kobiet z obszarów wiejskich, praw kobiet żyjących w pobliżu ferm, praw kobiet wykluczonych i zagrożonych ubóstwem, m. in.żywnościowym.
XIV Kongres Kobiet
Na wydarzeniu reprezentowała nas duża grupa osób zaangażowanych w działaniach Green REV Institute, Future Food 4 Climate, European Fem Institute oraz Zielonej Europy - Morgan Janowicz, koordynatorkę ds. partnerstwa; Ewelina Łobodziec, koordynatorkę ds. mediów; Bartek Gawrecki, reprezentującego zespół prawny; Robert Lisiewicz, koordynatora projektu; Karolina Kosieradzka, asystentkę projektu; Natalia Fejfer, asystentkę projektu.
Podczas Kongresu rozmawialiśmy o wartościach i działaniach Green REV Institute, dokonaniach i możliwościach rozwoju w koalicji Future Food 4 Climate, o najnowszej publikacji Posłanki do Parlamentu Europejskiego, Fundatorki Green REV Institute, Doktorki Sylwii Spurek - tzw. Biała Księga - “Smród, krew i łzy. Włącz myślenie, bądź zmianą.” oraz o wdrażanym przez nas projekcie “Zielona Europa” aktywizującym i uczącym młode osoby pracy rzeczniczej dla klimatu.
Debaty, dyskusje, dylematy
Nasza obecność na Kongresie szczególnie pokazała, jak wiele jest jeszcze do zrobienia w dziedzinie ekofeminizmu, w sposobie, w jaki myślimy o relacjach międzygatunkowych i obecnym systemie żywnościowym. Wyraźnie ilustruje to sytuacja, jak wielki skandal wywołały słowa Posłanki do Parlamentu Europejskiego Doktorki Sylwii Spurek.
Posłanka do Parlamentu Europejskiego dr. Sylwia Spurek, fundatorka Green REV Institute w sobotę 8. października wzięła udział w sesji plenarnej na XIV Kongresie Kobiet - w dyskusji pt. "Jak przerwać marazm antropocenu? Nadzieje ekofeminizmu." Oprócz Posłanki do Parlamentu Europejskiego dr. Sylwii Spurek w debacie wzięły udział Beata Kowalska, dr. hab. prof. UJ Joanna Hańderek, Joanna Erbel, Joanna Maria Stolarek. Rozmowę prowadziła Paulina Januszewska.
W rozmowie wyraźnie wybrzmiała konieczność działania na rzecz transformacji systemu żywnościowego, współpracy kobiet w ramach wspólnej walki z wyzwaniami XXI wieku takimi jak katastrofa klimatyczna, denializm klimatyczny, brak debaty politycznej na temat odejścia od produkcji zwierzęcej oraz rozwoju obszarów wiejskich. Nie bez reakcji mediów, wielokrotnie na portalach informacyjnych, odnoszono się do przekonań Posłanki na temat sektora zwierzęcego. Szczególnie skupiano się na cytacie z debaty dotyczącym unijnego programu “Mleko w szkole” i skali wsparcia finansowego UE dla programu, o którym jako Green REV Institute pisałyśmy wielokrotnie (1), (2), (3).
Na medialnym świeczniku
Hasło przewodnie tegorocznej edycji Kongresu Kobiet brzmiało - „Moc jest w nas! Kobiety na rzecz pokoju, równości, klimatu i demokracji”. To szczególnie istotne słowa w kontekście tego, jaką debatę publiczną wywołały słowa Posłanki Spurek.
W dniach 8 oraz 9 października portale Donald.pl oraz TVN24 (profil Szkła Kontaktowego w serwisie Twitter) opublikowały posty oraz artykuły sugerujące, że słowa Posłanki do Parlamentu Europejskiego, dr. Sylwii Spurek wygłoszone w trakcie XIV Kongresu Kobiet we wrocławskiej Hali Stulecia o treści „To fakt, że państwo nie edukuje, a wręcz indoktrynuje, dając każdemu i każdej, tę tak zwaną szklankę mleka, bo są specjalne programy, które powodują, że każde dziecko musi dostać szklankę mleka w szkole. Czyli to jest po prostu indoktrynacja od małego” stanowią nadużycie, zaś słowa o indoktrynacji są wyrazem przesady.
Wielu mediom umknęła jednak kwestia, że słowa Europosłanki mają oparcie w faktach. Zgodnie ze statystykami, w ramach programu „Mleko w Szkole” realizowanego od czasu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 2 miliardy szklanek mleka. Warto zaznaczyć, że w programie dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty. Wszystkie te produkty były wyłącznie pochodzenia zwierzęcego, a więc stanowiły jedną grupę produktów – promowaną, dystrybuowaną i dotowaną przez środki publiczne. Program ten zresztą jest kontynuowany w ramach „Programu dla szkół” – to kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.
A co na to media?
Wyśmiewanie i ośmieszanie ambicji strategii Od pola do stołu, cierpienia zwierząt w hodowlach, wpływu rolnictwa na zmiany klimatu nie jest niczym nowym. Transformacja systemu żywnościowego, obecnie największego bankruta klimatycznego, środowiskowego, zdrowotnego, społecznego wzbudza wiele emocji, w szczególności u polityków i polityczek, którzy negują konieczność podejmowania reform Europejskiego Zielonego Ładu oraz w mediach po konserwatywnej, nie klimatycznej stronie.
Ze szczególnym zaniepokojeniem przyjmujemy fakt, że portale, które powinny wspierać klimatyczne działania informacyjne, w sposób prześmiewczy traktują jeden z najważniejszych problemów XXI wieku - katastrofę klimatyczną - i tym samym wzmacniają przekaz denialistów i populistów klimatycznych dot. zmian klimatycznych i ich wpływu na jakość życia i zdrowie ludzi, życie zwierząt, utratę ekosystemów.
O Green REV Institute i koalicji Future Food 4 Climate
Green REV Institute działa od 2014 r. Jest operatorem koalicji Future Food 4 Climate, pierwszej koalicji, która działa rzeczniczo dla transformacji systemu żywności. W 2021 wyprodukował dokument Wegańska Warszawa, który był wyświetlany na 10 festiwalach na całym świecie. Jest organizatorem European Vegan Summit, który jako pierwsze takie wydarzenie jest platformą debaty łączącej kropki między polityką, aktywizmem, nauką, mediami i biznesem w świetle weganizmu i praw zwierząt. Obecnie prowadzi rzecznictwo dla dostępności roślinnych, wegańskich posiłków w placówkach oświatowych i działa dla wprowadzenia legislacji na poziomie UE i krajowym dla zrównoważonego systemu żywnościowego. Jest organizacją członkowską 50by40, European Vegetarian Union, Eurogroup for Animals, TAPP Coalition, Aquatic Animal Alliance, World Federation for Animals oraz PlantEurope, jedną z 10 NGO w ramach EU Platform on Animal Welfare, organizacją akredytowaną przy Programie Środowiskowym ONZ. Działa dla przyszłości, włączając młode osoby do działań systemowych.
Źródło: Green REV Institute