Ekologiczna żywność: z czym to się je? Dlaczego jest tak droga? Dlaczego tak trudno dostępna? I najważniejsze: czym różni się od „zwykłej”, „tradycyjnej” żywności? Ostatnia w tym roku audycja poświęcona będzie ekologicznemu rolnictwu i przetwórstwu. Program odbędzie się 18 grudnia 2010r. o godzinie 15:00 na antenie Studenckiego Radia Żak PŁ.
Często narzekamy na jakość spożywanego jedzenia. Szynka nie smakuje „tak jak dawniej”, pomidory mają dziwny, intensywny kolor, a większość przetworzonego pożywienia zawiera konserwanty, sztuczne barwniki i tzw. „polepszacze”.
Alternatywą jest żywność ekologiczna, niestety nie zawsze dostępna dla wszystkich ze względu na wysoką cenę i mało rozwinięte kanały dystrybucji. Podczas najbliższej audycji dowiemy się dlaczego jest ona tak droga i czym różni się od jedzenia produkowanego na masową skalę.
W studiu m.in. Edyta Jaroszewska Nowak – rolniczka ze Stowarzyszenia Ekoland, Tomasz Czubachowski z firmy Biohurt, dystrybuującej żywność ekologiczną oraz Sylwia Kwiatek z firmy Bioekspert, zajmującej się przyznawaniem ekologicznych certyfikatów.
Jak zwykle zachęcamy do dyskusji (dla najbardziej aktywnych przewidujemy nagrody). Dzwońcie - tel. 42 63-13-888 i piszcie do nas za pośrednictwem Gadu-Gadu - nr 12888.
Audycję poprowadzi Konrad Malec.
Audycja powstaje przy współpracy z kwartalnikiem Obywatel.
Źródło: Obywatel