Posłanka Dorota Olko, Przewodnicząca Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci w Placówkach Opiekuńczych i Oświatowych wraz Green REV Institute, inicjatorem Federacji Bezpieczna Żywność zapraszają już 27 października br. (poniedziałek) do Sejmu na coroczne, ogólnopolskie wydarzenie - Forum Bezpiecznej Żywności.
IV Forum Bezpiecznej Żywności ma odpowiadać na pytania jak szkoła może wspierać zieloną transformację poprzez edukację żywnościową? Jakie działania są niezbędne, aby zapewnić dzieciom i młodzieży dostęp do zdrowej, zrównoważonej żywności, która chroni zarówno zdrowie, jak i środowisko? Wydarzenie zgromadzi przedstawicieli i przedstawicielki świata polityki, nauki, samorządów oraz organizacji pozarządowych, w tym koalicji Future Food 4 Climate oraz Federacji Bezpieczna Żywność, by wspólnie omówić strategiczne wyzwania i rozwiązania w zakresie jakości żywienia w placówkach oświatowych.
Szczegóły organizacyjne:
Data: 27 października 2025
Godzina: 10:00–15:30
Miejsce: Kancelaria Sejmu, sala nr 211, ul. Wiejska 1, Warszawa
Wydarzenie skierowane jest do przedstawicieli środowiska akademickiego, organizacji społecznych, strony aktywistycznej, strony uczniowskiej, samorządowców oraz placówek oświatowych.
Organizatorami wydarzenia są Green REV Institute oraz Posłanka Dorota Olko, Przewodnicząca Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci w Placówkach Opiekuńczych i Oświatowych. Partnerzy: Federacja Bezpieczna Żywność, Koalicja Future Food 4 Climate, European Climate Pact.
Agenda i tematyka wydarzenia
Wśród zaproszonych gości i gościń znajdą się m.in. Wicemarszałkini Senatu Magdalena Biejat, Posłanka na Sejm Dorota Olko, dr. Sylwia Spurek, Najwyższa Izba Kontroli oraz Biuro Rzeczniczki Praw Dziecka.
Wydarzenie podzielone zostało na trzy główne bloki merytoryczne:
Wystąpienia otwierające (10:00–10:50) Uroczyste otwarcie przez Wicemarszałkinię Senatu Magdalenę Biejat. Wystąpienie Posłanki Doroty Olko, przewodniczącej Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci w Placówkach Opiekuńczych i Oświatowych, na temat konieczności opracowania strategii państwa dla jakości żywienia dzieci i młodzieży. Wystąpienie Doktory Sylwii Spurek, Fundatorki Green REV Institute wokół budowania partnerstw, sojuszy i porozumień dla sprawiedliwego systemu żywnościowego. Agnieszka Bubak z More in Common Polska zaprezentuje wyniki badania Green REV Institute „Klimat na Talerzu”, ukazujące postawy młodych osób wobec żywienia. Weronika Snoch z Biura Rzeczniczki Praw Dziecka omówi prawa dziecka w kontekście prawa do żywności. Na koniec Magdalena Gierlak, Główna specjalistka kontroli państwowej, Delegatura NIK w Rzeszowie, podsumuje wyniki kontroli w zakresie tego, jak wygląda odżywianie w Polsce.
Panel polityczek: „Wszystkie konsekwencje braku edukacji żywnościowej” (11:00–12:20) Moderowany przez Barbarę Gregorczyk panel skupi się na znaczeniu transformacji żywnościowej dla zdrowia, klimatu i praw zwierząt, systemowych brakach w edukacji żywnościowej oraz synergiach między środowiskiem, prawami człowieka i prawami zwierząt. W dyskusji wezmą udział Posłanka Dorota Olko, dr Sylwia Spurek, Posłanka Alicja Łepkowska-Gołaś oraz Radna Aleksandra Owca.
Panele eksperckie (12:50–14:45)
Wspólne działanie dla lokalnej zmiany – jak budować współpracę między samorządami, szkołami i organizacjami pozarządowymi,
Edukacja żywieniowa a zdrowie publiczne – jak skutecznie komunikować wpływ diety na zdrowie?
Edukacja żywnościowa w kontekście klimatu i środowiska – jak włączyć szkołę w działania na rzecz klimatu?
Wśród ekspertów i ekspertek znajdą się m.in. dr Robert Maślak, lek. Tomasz Jeżewski, prof. Joanna Hańderek, dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych i samorządowcy.
Zakończenie i networking (14:45–15:30) Podsumowanie Forum oraz lunch przygotowany przez inicjatywę Bracia.
Federacja Bezpieczna Żywność powstała w ramach realizacji zadania Rozwój instytucjonalny koalicji Future Food 4 Climate, dofinansowanego ze środków NIW-CRSO w ramach Programu NOWEFIO na lata 2021–2030
Źródło: Green REV Institute