13 września odbyło się pierwsze po wakacjach spotkanie klubu zdrowia prowadzonego przez filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Cieszynie. Uczestnicy mogli wysłuchać ciekawego wykładu na temat walorów leczniczych solanek oraz – jak zwykle – wziąć udział w degustacji potraw wegetariańskich.
Prelegentem był Kazimierz Leszczyna, prezes Kopalni i Warzelni Solanek w Dębowcu. Wygłosił on wykład pt. Zabłocka solanka termalna. Uczestników bardzo zainteresował temat.
– Większość z nich nie zdawała sobie sprawy, że w nieodległym od Cieszyna Dębowcu wydobywa się tak bogate w minerały wody. Okazuje się np., że stężenie jodu jest w nich 20 razy wyższe niż w wodzie Bałtyku. Służą one m.in. do produkcji leczniczej soli jodowo-bromowej – mówi Iwona Deperas, kierownik Klubu Zdrowia w Cieszynie.
Po wykładzie była możliwość zadawania pytań.
W drugiej części Iwona Deperas mówiła na temat kuchni wegetariańskiej, podając przepis na wyśmienite leczo z cukinii. Następnie odbyła się degustacja, podczas której każdy mógł osobiście przekonać się o walorach smakowych tej potrawy.
Źródło: SI ChSCh