Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
Greenpeace domaga się wycofania niebezpiecznej kukurydzy z rynku UE oraz zmiany systemu autoryzacji produktów GMO.
Nowe badania nad wpływem na zdrowie genetycznie
zmodyfikowanej żywności po raz kolejny [1] podważają
działanie władz unijnych, które dopuściły do sprzedaży i konsumpcji
ryzykowny produkt. Tym razem naukowcy wzięli pod lupę odporną na
środek chwastobójczy produkowany przez Monsanto kukurydzę NK603.
Odmiana ta pojawiła się na rynkach europejskich w 2004 roku i
obecnie w Europie wysiewa się ją także na polach testowych.
Francuscy naukowcy z
instytutu badawczego CRIIGEN przeanalizowali wyniki badań, które
firma Monsanto przeprowadziła na szczurach karmionych przez 90 dni
kukurydzą NK603 oraz kukurydzą konwencjonalną. W analizie tej
zaobserwowano 60 istotnych różnic w organizmach dwóch grup
szczurów. Dotyczyły one rozmiaru nerek, mózgu, serca i wątroby oraz
znacznych odchyleń w wadze ciała. Według naukowców, dane te
wskazują na możliwość pojawiania się objawów reakcji
toksycznych.
Choć władze Wspólnoty
miały już wcześniej wgląd w wyniki badań, nie wykazały one podobnie
do Monsanto zaniepokojenia wspomnianymi nieprawidłowościami,
uznając je za ‘bez znaczenia z biologicznego punktu widzenia’.
Raport z CRIIGEN [2] kwestionuje to założenie, a
francuscy badacze twierdzą, że konieczne są dalsze
badania.
‘To skandal, że firma
będąca wytwórcą roślin modyfikowanych genetycznie nie tylko dostaje
pozwolenie na opracowanie i przeprowadzenie badań nad
bezpieczeństwem własnego produktu, ale także na dokonanie analizy
wyników tych badań. Brak niezależnych instytutów badawczych
odpowiedzialnych za przeprowadzenie takich testów pokazuje, że w
strukturach unijnych brakuje należytych procedur oceny
bezpieczeństwa żywności. Obecnie zgoda na wprowadzenie danego
produktu na rynek wydawana jest firmom praktycznie na ślepo, a
konsumenci europejscy są notorycznie narażani na spożywanie
szkodliwej żywności’ – powiedziała Joanna Miś, koordynatorka
kampanii przeciw GMO w polskim biurze Greenpeace.
Greenpeace żąda
natychmiastowego wycofania z rynku kukurydzy NK603, przeprowadzenia
dodatkowych badań nad tym produktem oraz zawieszenia procesu
autoryzacji wszelkich produktów i upraw GMO do czasu powstania
rzeczywistego systemu kontroli ich bezpieczeństwa w ramach struktur
Wspólnoty.
KONTAKT:
- Joanna Miś,
Koordynatorka Kampanii przeciw GMO Greenpeace Polska, tel. 502 619
702, mail: joanna.mis@greenpeace.pl
- Jacek Winiarski,
Rzecznik Prasowy Greenpeace Polska, tel. 504 274 080, mail: jacek.winiarski@greenpeace.pl
[1] Podobny
przypadek miał miejsce w marcu 2007, gdy zespół badawczy pod
kierownictwem prof. Seraliniego z instytutu CRIIGEN opublikował
analizę badań kukurydzy MON863 również dopuszczonej do obrotu i
konsumpcji na obszarze Unii Europejskiej. Analiza ta wykazała, że w
nerkach i wątrobach szczurów karmionych zmutowaną kukurydzy
zaobserwowano objawy reakcji toksycznych.
[2] Raport z CRIIGEN dostępny na życzenie.
Proszę o maila lub telefon.
Źródło: Greenpeace
Ten tekst został nadesłany do portalu. Redakcja ngo.pl nie jest jego autorem.
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.