13 czerwca, podczas posiedzenia Rady ds. Rolnictwa Unii Europejskiej, Ministrowie z krajów Wspólnoty przyjęli rozporządzenie, które dopuszcza próg zanieczyszczenia żywności ekologicznej składnikami produktów modyfikowanych genetycznie (GMO) na poziomie 0,9%, w przypadku, gdy jest ono „przypadkowe lub technicznie nieuniknione” [1].
‘W sytuacji, gdy Unia Europejska dopuszcza
obecność składników GMO w produktach ekologicznych, rolnicy, którzy
będą chcieli zachować produkowaną przez siebie żywność wolną od
GMO, napotkają ogromne trudności. Wspólnota powinna jak najszybciej
wprowadzić prawo, które ochroni rolnictwo ekologiczne i
konwencjonalne od zanieczyszczenia składnikami transgenicznymi’,
powiedziała Helen Holder z organizacji Friends of the Earth.
Parlament Europejski oraz organizacje
ekologiczne wcześniej wniosły postulat, żeby próg zanieczyszczenia
produktów ekologicznych był na poziomie najniższego progu
wykrywalności organizmów modyfikowanych genetycznie, czyli
0,1%.
KONTAKT:
Źródło: Greenpeace