Fundacja Szkoła na Widelcu zaangażowała się w obchody Dnia Żywieniowej Rewolucji
(PAP) 19 maja Fundacja Szkoła na Widelcu już po raz trzeci zaangażowała się w obchody Dnia Żywieniowej Rewolucji (Food Revolution Day). To wyjątkowe wydarzenie o zasięgu globalnym, promujące prawidłowe żywienie, ma inspirować do wspólnego gotowania oraz motywować społeczeństwa do szukania sposobów przeciwdziałania problemowi otyłości na świecie.
Gotujmy razem! - pod takim hasłem Fundacja Szkoła na Widelcu świętowała tegoroczną edycję Food Revolution Day. Było zdrowo, kolorowo i sezonowo.
Grzegorz Łapanowski (założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu) wraz z przyjaciółmi organizacji Davidem Gaboriaud (kucharz z zamiłowania, prowadzący autorskiego programu kulinarnego „David w Europie”), Michałem Molendą (szef kuchni restauracji Kuchnia Otwarta na warszawskim Wilanowie, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu), Janem Paszkowskim (ćwierćfinalista I edycji programu „Master Chef”, szef kuchni w Bułka przez Bibułkę), Vieniem (raper i producent muzyczny oraz miłośnik kuchni) oraz uczestnikami przygotował pyszne i zdrowe dania.
W tym roku Fundacja zaprosiła do wspólnego gotowania uczniów technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, którzy na co dzień prowadzą zajęcia dla swoich dużo młodszych kolegów, szerząc w ten sposób edukację kulinarną wśród dzieci. Drugą, liczną grupą biorącą udział w warsztatach byli podopieczni Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Mielcu wraz z opiekunami. Warsztaty kulinarne poprzedzone były krótkim spotkaniem z młodzieżą, na temat tego, jak w ciekawy i inspirujący sposób prowadzić zajęcia z zakresu edukacji kulinarnej. Fundacja Szkoła na Widelcu nieustannie szuka sposobów na to, by coraz szersze grono osób było zaangażowane w promocję prawidłowego odżywiania i szlifowało z dziećmi umiejętności kulinarne.
Podczas wielkiego gotowania w Akademii Kulinarnej Food Lab Studio, na warszawskim Mokotowie pięć zespołów pod okiem szefów kuchni przygotowywało wspólny rodzinny obiad z przystawką, zupą, daniem głównym i deserem.
I stacja - pieczony kurczak z zielonymi warzywami i puree z ziemniaków - Grzegorz Łapanowski i Jan Paszkowski
II stacja - spring rolle z warzywami - Vienio
III stacja - chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym - Michał Molenda
IV stacja - migdałowa tarta z rabarbarem - David Gaboriaud
V stacja - kolorowe koktajle owocowo-warzywne - Katarzyna Pieczyńska
„Jesteśmy przekonani, że i tym warsztatem udało nam się zwrócić uwagę na jakość produktów i znaczenie, tego co i w jakiej atmosferze jemy’’ - relacjonuje Katarzyna Pieczyńska, dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu.
„Udział w warsztatach organizowanych przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Food Lab Studio długo pozostanie w pamięci. Było to dla nas ciekawym doświadczeniem zawodowym, dało możliwość skonfrontowania swojej wiedzy i umiejętności z uznanymi autorytetami kulinarnymi, którzy pracują nad poprawą jakości jedzenia dzieci w Polsce. Nauczyliśmy się jeszcze więcej, uzyskaliśmy dużo ciekawych pomysłów, które będą inspiracją do prowadzenia również przez nas kolejnych warsztatów kulinarnych” - dodaje Anna Tęcza, nauczycielka z Technikum
Gastronomicznego w Weryni Fundacja Szkoła na Widelcu, której założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach oraz stawia sobie za cel szerzenie edukacji kulinarnej. Od ponad 5 lat realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych, pokazuje, jak gotować nie tylko zdrowo, ale i smacznie, uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne.
Food Revolution Day to projekt powołany do życia przez Fundację Jamiego Olivera, a swoich ambasadorów ma na całym świecie.
Strategicznym patronem medialnym wydarzenia organizowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu jest Onet i NOIZZ.
KONTAKT:
Fundacja Szkoła na Widelcu
Katarzyna Pieczyńska
Więcej informacji o naszej działalności:
Fundacja Szkoła na Widelcu:
Globalne działania w ramach FoodRevolutionDay:
Źródło: Centrum Prasowe PAP