Fundacja FCSR, KFC i Mali Kucharze, czyli nauka praktycznego gotowania dla dzieci
Nauka przygotowywania posiłków dla całej rodziny i ich wspólne spożywanie to dla dzieci dobra lekcja nie tylko samodzielności, ale także spędzania czasu z bliskimi i kreatywności. Już po raz drugi, działająca na Pomorzu Zachodnim Fundacja FCSR wraz z marką KFC zrealizowała program „Mały Kucharz”, do którego zaproszono uczniów szkół podstawowych będących pod opieką fundacji.
Jak zachęcić dzieci do gotowania, a przy okazji uczyć dobrych nawyków żywieniowych? Dodać odrobinę zdrowej rywalizacji, którą dzieci uwielbiają. Stworzony przez fundację i wspierany przez sieć restauracji KFC program „Mały Kucharz” przybrał formę dwuetapowego konkursu. Wzięło w nim udział ponad 60-ciu uczniów trzecich i czwartych klas z czterech gminnych szkół podstawowych z powiatów świdwińskiego i drawskiego.
Naszym celem jest propagowanie praktycznej nauki przyrządzania posiłków dla całej rodziny. Realizując nasz program, kształtujemy także dobre nawyki żywieniowe wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin, promując równocześnie aktywny styl życia i zbilansowaną dietę. Dzięki wsparciu pracowników sieci KFC, mogliśmy, poza zajęciami, które odbyły się w szkole, zorganizować wycieczkę dla dzieci i odwiedzić jedną ze szczecińskich restauracji marki – mówi Małgorzata Ciućka, FCSR Operations Director.
Dobra zabawa i szczypta rywalizacji
Uczestnicy programu wzięli udział w praktycznych zajęciach kulinarnych, podczas których mali kucharze mieli szansę nauczyć się jak samemu przygotować smaczne, atrakcyjnie podane posiłki. W menu znalazły się kanapki, koreczki, sałatki warzywne i owocowe, pyszne jogurty, desery, owsiane ciasteczka i ulubione twistery. Warsztaty odbywały się do września do czerwca, 2–3 razy w miesiącu, pod okiem dietetyka i technologa żywności. Zwieńczeniem pierwszego etapu programu był międzyklasowy konkurs półfinałowy, w którym wyłoniono 12 najlepszych uczestników, po trzech z każdej szkoły. W ramach nagrody, dzieci wraz z opiekunami udały się na jednodniową wycieczkę do restauracji KFC w Szczecinie, by poznać pracę kucharza „od kuchni”. Pod profesjonalną opieką załogi KFC wzięły udział w konkursach i zabawach kulinarnych oraz poznały tajniki przyrządzania słynnego przysmaku KFC – czyli kurczaka w panierce.
Z Fundacją FCSR pracujemy już od kilku lat i chętnie włączamy się w kolejne działania. Jesteśmy dumni z tego, że możemy pomagać nie tylko finansowo, ale też osobiście angażować się w projekty prowadzone przez fundację. Nasi pracownicy aktywnie biorą udział w organizacji wycieczek dla dzieci czy wspólnym gotowaniu, jak w przypadku programu „Mały Kucharz” – komentuje Wojciech Zapałacz, Area Coach, KFC Szczecin.
6 czerwca, w Zespole Szkół w Bierzwnicy, odbył się wielki finał projektu. Półfinałowa dwunastka rywalizowała o miano najlepszego „Małego Kucharza”. Zadaniem dzieci było samodzielne przygotowanie tortilli, a następnie deseru, który zadecydował o wygranej. Jury oceniało nie tylko walory smakowe, ale także estetykę i formę podania deseru. Zwycięzca mógł być tylko jeden, jednak największą wartością tego programu była wspólna nauka poprzez zabawę i zdrowa dawka rywalizacji.
Źródło: inf. nadesłana