25 października 2016 r. w Warszawie odbyła się konferencja dla dyrektorów i nauczycieli placówek oświatowych, poświęcona tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Wydarzenie, którego organizatorem była Fundacja Szkoła na Widelcu, miało przede wszystkim inspirować szkoły do ciekawych działań z obszaru edukacji żywieniowej i promocji prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.
Podczas konferencji eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Urzędu m.st. Warszawy, a także przedstawiciele organizacji pozarządowych, lekarz, psycholog, dietetycy, pedagodzy wspólnie zachęcali dyrektorów placówek oświatowych do wprowadzania działań, które pozwolą sprawić, że dzieci będą jadły lepiej. Podczas spotkania debatowano na temat tego, czy trudno jest dobrze żywić dzieci i młodzież w placówkach oświatowych oraz czy to możliwe, aby szkoła inspirowała rodzinę do dobrego jedzenia. Wydarzenie to było też okazją do wymiany dobrych praktyk między uczestnikami z różnych środowisk, mających wpływ na żywienie dzieci i młodzieży. Podczas konferencji wręczono dyplomy dla „Przyjaciół dobrego jedzenia”, którzy w ocenie Fundacji Szkoła na widelcu mają znaczący wkład w szerzenie edukacji żywieniowo-kulinarnej.
Wydarzenie odbyło się z inicjatywy Fundacji Szkoła na Widelcu, która już od 2012 r. działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci i młodzieży w Polsce. Realizując swoją misję, organizuje akcje promujące zdrowy styl życia oraz prowadzi innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych.
Konferencja odbyła się pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad konferencją objął również Instytut Żywności i Żywienia, a patronat medialny – Miesięcznik Dyrektor Szkoły.
Wydarzenie zostało sfinansowane dzięki środkom pozyskanym w ramach współpracy z inicjatywą „Restaurant Week“, której goście dobrowolnie przekazywali 1 złotówkę na działania Fundacji.
Źródło: Fundacja Szkoła na Widelcu