Co najmniej trzy razy dziennie codziennie COŚ zjadamy, spożywamy, konsumujemy. ŻYWNOŚĆ - jaka jest, każda i każdy widzi… Czy na pewno? Kiedy naprawdę uważnie i głęboko spojrzysz w swój talerz, zobaczysz w nim cały świat - uprawy pasz w miejscu wypalanych lasów Amazonii, przemysłową hodowlę zwierząt, fermy kurze, "krwawy diament" awokado, wodożerny ryż… Czy nasza codzienna żywność, nasz "chleb powszedni" jest zdrowy i BEZPIECZNY?
O tym porozmawiamy 24 kwietnia w Katowicach! ✺ czwartek 24.04, godz. 17:30-20:30 ✺ ul. Bankowa 5, Spin PLACE, Klub Rawa - IV piętro WSTĘP WOLNY!
Program:
17.30-18.00 - wstęp o bezpiecznej żywności, program edukacji prozdrowotnej i proklimatycznej Roślinna Szkoła - Barbara Wojtaszek - Koalicja Śląskie Kwitnące oraz Future Food For Climate
18.00-18.35 wspólne obejrzenie filmu "Katastrofa na talerzu" z udziałem prof. Piotra Skubały - Uniwersytet Śląski
18.40-19.40 dyskusja po filmie z wypracowaniem wniosków - obywatelska burza mózgów dotycząca lokalnych działań na rzecz bezpiecznej i zdrowej żywności - dr Ryszard Kulik - Fundacja Klub Myśli Ekologicznej
19.40-20.00 wspólne zbieranie podpisów na 200 pocztówkach do premiera Tuska - Monika Sekuła
Wegański poczęstunek na zasadzie kuchni społecznej
ZAPRASZAMY!
UWAGA! Organizator utrwala przebieg imprezy dla celów dokumentacji. Wizerunek osób przebywających na terenie imprezy może zostać utrwalony, a następnie rozpowszechniony dla celów dokumentacyjnych, sprawozdawczych oraz promocyjnych. Wejście na spotkanie oznacza wyrażenie zgody na utrwalenie i potencjalne rozpowszechnienie wizerunku.
ORGANIZATORZY:
ICBEH UŚ
Green REV Institute
Śląskie Kwitnące
Klub Myśli Ekologicznej
PATRONAT:
Miesięcznik Dzikie Życie
EUROPE DIRECT Śląskie
Śląska Opinia
Śląski Ruch Klimatyczny
Fundacja Rzecz Społeczna
Koalicja Future Food For Climate
Zapraszamy!
Źródło: Koalicja Śląskie Kwitnące