Szkoły Zdrowego Gotowania od lat stanowią dla wolontariuszy Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) popularną formę propagowania zdrowego stylu życia. Ich uczestnikom podpowiadają one, jak przyrządzać smaczne i zdrowe posiłki. 27 lutego, podczas ostatniej Szkoły Zdrowego Gotowania w Stargardzie Szczecińskim można było dowiedzieć się, jak przygotować deser bez cukru.
Mleko sojowe, sok pomarańczowy, agar i miód – te składniki wystarczą do przyrządzenia… ptasiego mleczka. A to tylko jeden z przysmaków, których można było skosztować podczas ostatniej szkoły. Chociaż pierwotnie spotkanie miano poświęcić śniadaniom, królowała na nim tematyka deserowa. Czyżby ze względu na upodobania uczestników?
– Jeśli mąka to z pełnego przemiału, jeśli deser to bez cukru – wymienia Urszula Rusin, prowadząca spotkanie, pasjonatka zdrowego stylu życia. – Śniadania natomiast powinny być obfite i dostarczać nam dużo błonnika. Dobrze jest także zacząć dzień od ciepłego posiłku.
(aw)