Od października 2014 Stowarzyszenie DAR SERCA w świetlicy środowiskowej realizuje projekt Akademia Zdrowego Dzieciaka. Chcemy naszym podopiecznym zwrócić uwagę na to co powinni jeść, aby być zdrowym. Projekt służy pogłębianiu wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania, ma wpłynąć na kształtowanie u dzieci postaw sprzyjających racjonalnemu odżywianiu, a także promować szeroko rozumianą kulturę spożywania posiłków.
W czasie kolejnych warsztatów dzieci zastanawiały się po co jemy. Poznały zasady zbilansowanej diety. W formie zabawy dokonały pomiaru wzrostu i wagi, z klocków budowały zdrowe kanapki. Poznały produkty, które koniecznie powinny znaleźć się w codziennej diecie ucznia oraz zasady, jakie powinny stosować na co dzień. Usłyszały, że lekka, kolorowa i pełna energii dieta dla mózgu to owoce i warzywa, które najlepiej jeść pięć razy dziennie.
Budowały piramidy zdrowego żywienia. Dowiedziały się, że w codziennej diecie nie można zapomnieć o Omega 3, co brzmi jak kryptonim i tkwi w niej tajemnica zdrowia. Poznały źródła zdrowych kwasów tłuszczowych. Przyrządzały kanapki z rybą a zamiast chipsów jadły orzechy.
Zorganizowaliśmy także degustację zdrowej żywności, w tym żywności ze znakiem Fair Trade.
Dzieci ze świetlicy środowiskowej uczestniczyły również w cyklu warsztatów dotyczących szczegółowych zasad racjonalnego odżywiania się np. Czytaj opakowania - skąd mam wiedzieć co jem? Znaki ekologiczne - co to jest? Po co nam witaminy i mikroelementy?, Czy białko jest białe? - rodzaje białek. Uczestnicy zajęć uczyli się czytać ze zrozumieniem opisy na opakowaniach żywności.
Podczas warsztatów Słodko, słodziej, najsłodziej najbardziej dzieci próbowały i porównywały smaki :glukozy, fruktozy, sacharozy (w postaci cukru buraczanego i cukru z trzciny cukrowej). Sprawdzały także smak cukru w świeżych owocach ( mandarynkach) i owocach suszonych (suszone śliwki) oraz miodzie. Uczestnicy zajęć dowiedzieli się także, że sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne jej spożywanie jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego.
Dzieci już wiedzą w jaki sposób ludzie wykorzystują zioła, jakich ziół używać można w kuchni oraz które zioła uważane są za lecznicze. Poznały warunki jakie są potrzebne tym roślinom do prawidłowego rozwoju. Wzięły udział w konkursie dot. znajomości najpopularniejszych ziół oraz możliwości ich wykorzystania.
W świetlicy powstał także ogródek ziołowy. Dzieci obserwują wschodzenie i wzrost ziół. Dbają o prawidłowe warunki ich rozwoju. Biorą udział w warsztatach samodzielnego przygotowania zdrowych posiłków połączonych z degustacją. Dzieci przygotowywały kanapki z ziołami, które urosły w świetlicowym ogródku ziołowym.
Grupa podopiecznych wyszukuje informacje na temat wybranych ziół i projektuje karty do świetlicowej książki o ziołach. Dzieci z zapałem tworzą świetlicową książkę kucharską, układają jadłospisy – zdrowe śniadanie oraz zdrowy i smaczny podwieczorek.
Dzieci z KRAINY PRZYJAŹNI biorą udział w aerobiku - cyklu zajęć ruchowych przy muzyce wyrabiających ogólną sprawność ruchową całego ciała.
Wkrótce pojadą na wycieczkę do gospodarstwa agroturystycznego.
Zapraszamy zainteresowanych zdrowym trybem życia do udziału w Akademii Zdrowego Dzieciaka.