Eurogroup for Animals oraz Klub Gaja przyjmują z wielkim zadowoleniem propozycję Komisji Europejskiej w sprawie zmian dotyczących sposobów uboju zwierząt. Chodzi o dyrektywę 93/119/EC o ochronie zwierząt w rzeźniach i uboju, w której pojawiają się zapisy o nowych metodach, urządzeniach i technologiach stosowanych przed i w trakcie uboju.
Sonja van Tichelen, dyrektor Eurogroup for Animals powiedziała
- Ta propozycja to krok w dobrym kierunku i może pomóc
milionom zwierząt. To jest niedopuszczalne, aby w cywilizowanym
świecie zwierzęta tak cierpiały tuż przed śmiercią. Większości tego
cierpienia można zapobiec stosując odpowiednie ogłuszenie i mając
lepiej wyszkolone służby.
Przykładowo chodzi o ogłuszanie kurczaków wiszących głową w
dół na ruchomej taśmie, które zwykle działa źle, powodują u
zwierząt ogromny stres, zadając cierpienie i raniąc je. Dotyczy to
także zabijania ryb na fermach hodowlanych. Gwałtowny wzrost
produkcji ryb hodowlanych sprawia, że natychmiast powinny zostać
wprowadzone odpowiednie standardy.
Jeśli nie możemy zaprzestać produkcji mięsa, to chociaż
zróbmy wszystko, aby zmniejszyć maksymalnie cierpienie zwierząt
hodowlanych tuż przed śmiercią - powiedział Jacek Bożek,
prezes Klubu Gaja
Źródło: Klub Gaja