Czas świąt to okres dużych zakupów. Półki i lodówki wypełnią się produktami, z których zostaną przygotowane świąteczne potrawy. W tym czasie więcej kupujemy, przygotowujemy i niestety też marnujemy. Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera wiele negatywnych skutków.
Kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tysięcy litrów zmarnowanej wody potrzebnej do jej wyprodukowania. Marnowanie żywności na negatywny wpływ na środowisko, nasze portfele i jest ogromnym paradoksem z punktu widzenia społecznego.
„Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że 1/3 żywności jest wyrzucona do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych. Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność. W czasie świąt to szczególnie przykre, kiedy myślimy o ponad 2 mln osób żyjących w trudnych warunkach materialnych w Polsce.” – mówi Marek Borowski, Federacji Polskich Banków Żywności.
Co zrobić, żeby w święta nie marnować
Wciąż do najczęstszych przyczyn wyrzucania żywności, szczególnie w okresie świąt, należą zbyt duże zakupy. Według badań MillwardBrown SMG/KRC realizowanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności 2009, aż 41 % badanych wskazało za duże zakupy, jako główną przyczynę wyrzucania jedzenia. Inne i równie ważne przyczyny to złe przechowywanie żywności 27%, przegapienie terminu do spożycia 28% lub zakup złego jakościowego produktu 29%. Warto sobie uzmysłowić, że to właśnie my konsumenci jesteśmy odpowiedzialni za 60% marnowanej żywności, produkcja i dystrybucja to kolejne 40 %, jak podają szacunki brytyjskiej organizacji WRAP (Waste & Resources Action Programme) .
W święta warto pamiętać o kliku zadach, które pomogą nam ograniczyć marnowanie świątecznej żywności są to:
- Planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji.
- Odpowiednie przechowywanie żywności – trzymanie w chłodzie i zamrażanie.
- Wykorzystywanie pozostałych składników do innych dań.
Daje także możliwość każdemu na podzielenie się swoimi patentami na to, jak nie marnować jedzenia w naszych kuchniach.