Chleb większości z nas towarzyszy przez cały dzień. Jemy go na śniadanie, kolację, a nawet obiad, jeśli nie mamy czasu nic sobie podgrzać. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niego swojego jadłospisu. Właśnie chlebowi został poświęcony ostatni wykład i degustacja w Szkole Zdrowego Gotowania, zorganizowanej 24 października przez cieszyński klub zdrowia prowadzony przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh).
Krótka prelekcja dotyczyła sposobów pieczenia chleba, instrukcji, jak się to robi oraz informacji, jakie możemy czerpać korzyści dla zdrowia z jedzenia pieczywa domowego wypieku.
– W trakcie wykładu było dużo o roli ziarna. Omówiliśmy krótko, z czego się składa i ile tracimy, piekąc chleb na białej mące. Kiedy czyści się ziarno, wiele jego wartości odżywczych zostaje usuniętych, m.in. bardzo cenny błonnik. – tłumaczy Leszek Wierzbicki z cieszyńskiego klubu zdrowia.
Podczas spotkania podano leczo z patisonów, które uczestnikom bardzo smakowało. Wszyscy z ciekawością słuchali przepisów i delektowali się potrawą.
Spotkania klubu zdrowia odbywają się w Cieszyńskim Ośrodku Kultury „Dom Narodowy”.