Banki Żywności zebrały 240 ton jedzenia dla potrzebujących
240 ton produktów spożywczych, o 50 ton więcej niż w zeszłym roku, zebrało 19 Banków Żywności podczas Wielkanocnej Zbiórki Żywności, która odbyła się w dniach 23-25 marca.
Wynik Wielkanocnej Zbiórki Żywności jest sukcesem wszystkich – przede wszystkim tych, którzy mimo kryzysu zdecydowali się pomóc potrzebującym. Zbiórki są także wielkim świętem wolontariuszy, którzy świadomie poświęcają swój czas i energię po to, by pomóc innym.
W Niedzielę Palmową, 1 kwietnia, Bank Żywności SOS w Warszawie organizuje akcję „JAJO!” – wolontariusze będą zbierać przy wyjściu z wybranych kościołów świeże jajka, które tradycyjnie trafią na wielkanocne stoły najbardziej potrzebujących. Akcji towarzyszyć będzie festyn malowania pisanek, który odbędzie się na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. W zeszłym roku podczas akcji zebrano ponad 23 tys. jaj.
„Wielkanocna Zbiórka Żywności” jest coroczną akcją organizowaną przez wybrane Banki Żywności. Produkty zebrane w trakcie akcji przekazywane są lokalnym fundacjom i stowarzyszeniom, które m.in. prowadzą jadłodajnie, ośrodki pomocy, wspierają bezdomnych, wielodzietnych, bezrobotnych, samotnie wychowujących dzieci, starszych i niepełnosprawnych. Systematyczna współpraca Banków Żywności z lokalnymi organizacjami pozarządowymi pozwala na dotarcie z pomocą do tych, którzy najbardziej jej potrzebują.