AmRest po raz pierwszy w historii wydaje raport o społecznej odpowiedzialności biznesu. W publikacji firma przedstawia zagadnienia związane z kwestiami społecznymi i pracowniczymi, łańcuchem dostaw, środowiskiem, prawami człowieka oraz ładem korporacyjnym. Raport został przygotowany zgodnie z międzynarodowym standardem GRI i normą ISO 26000. Dokument dostępny jest na stronie www.amrestnews.eu.
AmRest, jako lider rynku restauracyjnego, każdego dnia wchodzi w relacje z setkami tysięcy interesariuszy: klientami, pracownikami, dostawcami, lokalnymi społecznościami, władzami oraz organizacjami pozarządowymi. Portfolio największych globalnych marek: KFC, Pizza Hut, Starbucks, Burger King, La Tagliatella, Blue Frog i Kabb oraz liczba ponad 1700 restauracji w 16 krajach oznacza ogromny wpływ na otoczenie.
W dokumencie przedstawione są ponadto wypracowane standardy żywności, kwestie pracownicze oraz wdrożone rozwiązania na rzecz środowiska. Znajdują się w nim również wypowiedzi pracowników, partnerów biznesowych i społecznych, fakty i ciekawostki dotyczące marek AmRest, jak również przegląd polityk, procedur czy procesów HR. Dane zebrane w raporcie dotyczą wszystkich rynków, na których działa AmRest.
Proces powstawania raportu trwał ponad rok i uczestniczyło w nim około 40 pracowników AmRest z różnych krajów oraz podmioty zewnętrzne: firma doradcza CSRinfo, która wsparła AmRest w przygotowaniu merytorycznym, Diaphane Software i ich narzędzie wspomagające agregację danych oraz Public Bridge, wrocławska agencja, która opracowywała Raport od strony graficznej.
Informacje o AmRest Holdings SE:
AmRest Holdings SE to największa publicznie notowana spółka restauracyjna w Europie Środkowo-Wschodniej. Do zarządzanych przez nią marek należą: KFC, Pizza Hut, Starbucks i Burger King. AmRest jest także właścicielem wyjątkowej marki La Tagliatella oraz dwóch chińskich konceptów: Blue Frog i KABB. Obecnie Spółka zarządza siecią ponad 1700 lokali w segmencie restauracji szybkiej obsługi (Quick Service Restaurants) i restauracji z obsługą kelnerską (Casual Dining Restaurants) w 16 krajach: Polsce, Austrii, Czechach, Słowacji, na Węgrzech, Słowenii, w Bułgarii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Rosji, Hiszpanii, Portugalii, Francji, Niemczech i Chinach.
Źródło: Materiał prasowy