„Inicjatywa została zrealizowana w ramach projektu „Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2018 - 2019” dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Regionalnymi Operatorami Projektu są: Fundacja Fundusz Lokalny SMK, Stowarzyszanie LGD „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Stowarzyszanie LGD „TRYGON- Rozwój i Innowacja, Fundacja Przestrzeń Lokalna”.
Projekt KGW Zbydniów
KGW Zbydniów w ramach Podkarpackich Inicjatyw Lokalnych realizował od kwietnia do końca czerwca Inicjatywę pn. „Akademia smaków!”. Głównym tematem projektu było podniesienie wiedzy oraz wdrażanie nawyków zdrowego odżywiania wśród mieszkańców sołectwa. Inicjatywa rozpoczęła się w remizie OSP Zbydniów, prelekcją dietetyka, skierowaną do kobiet z KGW Zbydniów. Podczas spotkania pani dietetyk omówiła zasady zdrowego odżywiania, zwróciła uwagę na zależność pomiędzy zwyczajami żywieniowymi a występowaniem groźnych chorób cywilizacyjnych (takich jak otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, niektóre nowotwory). Podkreśliła fakt, że żywienie obok aktywności fizycznej stanowi ważny czynnik wpływający na zdrowie człowieka. Pani dietetyk chętnie odpowiedziała na wszystkie zadawane pytania. Następnie odbyło spotkanie ze specjalistą od nowoczesnych technik gotowania. Podczas tego spotkania nasza pani ekspert zachęcała do samodzielnego przygotowywania potraw w domu. Poświęcając swój czas na własnoręczne przygotowanie posiłku zawsze mamy pewność, co, do jakości użytych produktów, oraz tego jak one wpłyną na nasz organizm. W kolejnym etapie realizacji projektu zrealizowano cykl 6 warsztatów dla dzieci z Zespołu Szkolno- Przedszkolnego w Zbydniowie. Do zrealizowania warsztatów obligatoryjnym zakupem stało się wyposażenie kuchenne, dlatego większą część pozyskanych funduszy przeznaczono na zakup niezbędnych akcesoriów kuchennych oraz artykułów spożywczych. Celem warsztatów kulinarnych było pokazanie młodej grupie nie tylko jak wielką radość można czerpać ze wspólnego przygotowywania posiłków. Mamy nadzieję, że dzięki tym warsztatom dzieciaki nabrały przekonania do sięgania po zdrowe produkty, jak również nabyły umiejętności planowania i organizowania swoich działań. Dzieci wykazywały się ogromną kreatywnością, a przygotowane wspólnie posiłki były bardzo smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Podsumowanie projektu zorganizowane zostało w formie spotkania uczestników i zaproszonych gości połączone degustacją potraw podczas pikniku rodzinnego przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Zbydniowie.