Ponad 550 ton żywności trafi do najbardziej potrzebujących dzięki tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności. Przez trzy dni, od 5 do 7 grudnia ponad 38 000 wolontariuszy zbierało artykuły w około 2700 sklepach, na terenie całej Polski.
Olej, cukier, konserwy mięsne, słodycze, dżemy to artykuły,
które były rekomendowane podczas akcji i zostały zebrane w
największych ilościach. Całą żywność przetransportowano do
magazynów Banków Żywności, gdzie wolontariusze zajęli się jej
ważeniem, sortowaniem i wprowadzeniem do dokumentacji.
W ciągu kilku najbliższych dni, we wszystkich magazynach
rozpocznie się dystrybucja żywności. Zebrane artykuły spożywcze
będą kierowane do organizacji i placówek prowadzących
dożywianie
Świąteczna Zbiórka Żywności to projekt realizowany przez Banki
Żywności współpracujące z Federacją Polskich Banków Żywności. Jej
celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na problem ubóstwa i
niedożywienia w Polsce. Podczas akcji każdy może podzielić się
żywnością z najbardziej potrzebującymi. Pierwsza zbiórka odbyła się
w 1997 roku i od tamtej pory każdego roku w sklepach na terenie
całej Polski zbierana jest żywność.