2 grudnia zakończyła się Świąteczna Zbiórka Żywności w sklepach. Podczas trzech dni akcji żywność zbierana była w ponad 2 tysiącach sklepów, a w jej organizację zaangażowanych było ponad 35 tysięcy wolontariuszy zbiórki. W wyniku akcji zebrano 503 tony produktów spożywczych. Wśród zebranych produktów najwięcej stanowią tzw. produkty rekomendowane tj. cukier, oleje, makaron, słodycze. Jeszcze do 31 grudnia można wziąć udział w zbiórce internetowej.
„To był wielki wysiłek organizacyjny, ale
dzięki bezinteresownemu zaangażowaniu wielu partnerów akcji,
wolontariuszy, mediów, a przede wszystkim dzięki ofiarności
Polaków, będziemy mogli jeszcze przed Świętami przekazać
organizacjom żywność, z której można przygotować ponad milion
posiłków” – tak podsumowywał efekty akcji Marek Borowski, Prezes
Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności podczas oficjalnej
prezentacji wyników zbiórki w magazynie jednego z Banków
Żywności.
Produkty zebrane podczas Zbiórki jeszcze przez
świętami trafią do najbardziej potrzebujących poprzez organizacje
charytatywne zajmujące się dożywianiem. W całej Polsce Banki
Żywności na co dzień współpracują z ponad 3 tysiącami takich
organizacji. Są to zarówno dobrze znane ogólnopolskie organizacje,
jak i mniejsze, lokalne stowarzyszenia działające na rzecz osób
ubogich, dzieci, rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych i
chorych.
Ponadto 1 grudnia Federacja Polskich Banków
Żywności wraz z serwisem eBay.pl uruchomiła aukcję internetową
organizowaną pod hasłem „Gwiazdy na Święta”, z której dochód będzie
przeznaczony na organizację przyszłorocznej edycji Świątecznej
Zbiórki Żywności. Aukcja, podczas której licytowane są przedmioty i
wydarzenia przekazane przez znane osoby potrwa do 22 grudnia.
Federacja Polskich Banków Żywności, w imieniu
Banków Żywności organizujących zbiórkę składa podziękowania
wszystkim partnerom akcji, wolontariuszom, mediom, a także
wszystkim, którzy włączyli się z zbiórkę przekazując produkty w
sklepach, za pośrednictwem Internetu lub licytując przedmioty i
wydarzenia w aukcji „Gwiazdy na Święta”.
Federacja Polskich Banków Żywności powstała w
1997 roku. Obecnie zrzesza 22 Banki Żywności, których misją jest
zwalczanie obszarów niedożywienia oraz przeciwdziałanie marnowaniu
żywności. Kolejnych 9 Banków Żywności pretenduje do członkostwa w
Federacji. Celem Federacji jest reprezentowanie Banków Żywności,
promocja idei oraz koordynowanie działań ogólnopolskich.
W 2006 roku Federacja Polskich Banków Żywności
wdrożyła system zarządzania jakością oparty o normę ISO
9001:2000.
Banki Żywności pozyskują nieodpłatnie żywność z
wielu źródeł, m.in.: od producentów żywności, hurtowników i
rolników, oraz z rezerw Unii Europejskiej, a następnie dystrybuują
ją wśród organizacji zajmujących się dożywianiem Łącznie Banki
Żywności zrzeszone w Federacji przekazały organizacjom i
instytucjom w całej Polsce ponad 46 tys. ton artykułów
spożywczych.
Jednym z cyklicznych projektów wszystkich
Banków Żywności jest Świąteczna Zbiórka Żywności. Pierwsza zbiórka
została zorganizowana w 1997 roku, i od tamtej pory każdego roku w
wybranych sklepach na terenie całego kraju, około trzy tygodnie
przed Świętami Bożego Narodzenia, zbierana jest żywność. W ciągu
dziesięciu lat udało się zebrać ponad 2 tysiące 400 ton żywności. W
tegoroczną Świąteczną Zbiórkę Żywności zaangażowało się 31 Banków
Żywności, 2 186 sklepów i 35 030 wolontariuszy.