Po raz drugi w Polsce rozpoczyna się realizacja Europejskiego Programu "Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności UE" (franc. PEAD). W ramach Programu Banki Żywności przekażą blisko 40 tysięcy ton artykułów spożywczych do ponad dwóch tysięcy organizacji społecznych. Skala pomocy żywnościowej jest ponad 4-krotnie większa niż w roku ubiegłym.
Począwszy od 22 lutego 2005 do magazynów Banków Żywności
systematycznie docierać będą dostawy mleka UHT, ryżu, serów topionych i żółtych, a od maja
dodatkowo makaronu i mąki. Wybrani w przetargu producenci będą dostarczać artykuły do 31
października.
Ubiegłoroczna realizacja Programu spotkała się z ogromnym
zainteresowaniem podopiecznych Banków Żywności i pozwoliła na dotarcie z pomocą żywnościową do
ponad 1,5 miliona osób za pośrednictwem blisko dwóch tysięcy organizacji pozarządowych działających
na polu pomocy żywnościowej w całej Polsce.
Pierwsze dostawy dotarły już m.in. do Banku Żywności w Koszalinie,
Toruniu, Łodzi, Rudzie Śląskiej, Olsztynie, Lublinie. W tym tygodniu żywność dotrze również do
Fundacji "Bank Żywności SOS" w Warszawie. Dostawy w Banku Żywności w Warszawie zostaną
przyjęte w dniach 2, 3 i 4 marca.
Dodatkowych informacji udzielają:
Marek Borowski - Prezes Zarządu (kom. 0600 922 515)
Małgorzata Lelonkiewicz - Dyrektor (kom. 0600 922 516).