W Wielkanocną Zbiórkę Żywności zaangażowało się 20 000 wolontariuszy Banków Żywności. W dniach 15-17 marca w 1700 sklepach zbierano olej, cukier, konserwy i przetwory na świąteczne stoły. Zebrano 260 tysięcy kilogramów. Oprócz produktów ze zbiórki Banki Żywności każdego dnia przekazują żywność ofiarowaną przez producentów żywności.
Przedświąteczna ofiarność Polaków
Wielkanocna Zbiórka Żywności w tym roku została zorganizowana przez 21 Banków Żywności. Od 15 do 17 marca podczas akcji zebrano w sumie 260 ton żywności. Zbiórka odbyła się w ponad 1 700 sklepach spożywczych. Wzięło w niej udział 20 000 wolontariuszy, którzy zachęcali klientów sklepów, do podzielenia się żywnością. Banki Żywności rekomendowały następujące produkty do przekazania podczas zbiórki: olej, cukier, konserwy rybne i mięsne, dżemy, słodycze. Produkty ofiarowane przez darczyńców, trafiły do magazynów Banków Żywności, a następnie do organizacji, takich jak: świetlice środowiskowe, domy samotnej matki, hospicja, jadłodajnie, ośrodki wspierające najuboższe rodziny.
W tym roku „Wielkanocna Zbiórka Żywności” zorganizowana została przez Banki Żywności:
Bank Żywności w Słupsku
Pomorski Bank Żywności
Bank Żywności w Elblągu
Bank Żywności Suwałki - Białystok
Bank Żywności w Tczewie
Bank Żywności w Chojnicach
Bank Żywności w Olsztynie
Związek Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności
Bank Żywności w Toruniu
Bank Żywności w Gorzowie Wlkp.
Wielkopolski Bank Żywności
Bank Żywności w Ciechanowie
Bank Żywności w Płocku - Związek Stowarzyszeń
Bank Żywności w Siedlcach
Bank Żywności Lesznie
Bank Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana
Radomski Bank Żywności
Bank Żywności w Częstochowie
Świętokrzyski Bank Żywności
Śląski Bank Żywności
Bank Żywności w Krakowie
Przeprowadzenie akcji usprawniła internetowa aplikacja do koordynowania zbiórek żywności, która służy także do rekrutacji wolontariuszy. Jest dostępna pod adresem wolontariat.bankizywnosci.pl. Jest to nowoczesne rozwiązanie zaprojektowane specjalnie na potrzeby banków żywnosci. System pozwala na zarządzanie organizowaną zbiórką żywności całkowicie on-line. Platforma ułatwia komunikację pomiędzy organizatorami, wolontariuszami i partnerami, między innymi poprzez wbudowany system rekrutacji wolontariuszy.Narzędzie zaprojektowało Laboratorium EE.
W Niedzielę Palmową w Warszawie Akcja z Jajem
Fundacja Bank Żywności SOS w Warszawie w Niedzielę Palmową 24 marca 2013 roku organizuje Akcję JAJO! oraz rodzinny Festyn z Jajem. Akcja JAJO! odbędzie się w 11 kościołach na terenie Warszawy i w Konstancinie. Każdy może wesprzeć akcję poprzez przekazanie w godzinach 9 - 20 kilku świeżych jaj kurzych, dyżurującym przed kościołami wolontariuszom. Zebrane jaja już od następnego dnia będą przekazywane organizacjom współpracującym z Bankiem Żywności SOS w Warszawie. W 2012 roku podczas Akcji JAJO! zostało zebranych w warszawskich kościołach 16 045 jaj, które trafiły do organizacji opiekujących się osobami ubogimi.
W godzinach 12–17 fundacja wspólnie z Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie przygotuje dla dzieci wielkanocne warsztaty plastyczne. Podczas Festynu będą malowane pisanki, tworzone wielkanocne wycinanki i karty świąteczne oraz malowane buzie. Wstęp na Festyn jest bezpłatny. Lista kościołów oraz zapisy na Festyn na: bzsos.pl
Źródło: www.bankizywnosci.pl