123 000 osób otrzyma pomoc żywnościową dzięki ofiarności uczestników Wielkanocnej Zbiórki Żywności
Dzięki wolontariuszom Banków Żywności i ofiarności Polaków, przez trzy dni Wielkanocnej Zbiórki Żywności udało się zebrać niemal 370 000 kg żywności. Zebrane produkty trafią do ponad 123 000 osób. Banki Żywności rozpoczęły już przekazywanie żywności potrzebującym.
Dokładnie 368 977 kg żywności podarowali uczestnicy Wielkanocnej Zbiórki Żywności, która odbyła się od 4 do 6 kwietnia. Jest to prawie 350 samochodów dostawczych po brzegi wypełnionych produktami spożywczymi, które trafią do osób potrzebujących.
– Dzięki tej żywności możemy zapewnić spokojne i radosne święta osobom najuboższym w Polsce. Produkty już są wydawane organizacjom charytatywnym, którym przez cały rok pomagają Banki Żywności. Artykuły spożywcze trafią m.in. do: jadłodajni, noclegowni dla bezdomnych, świetlic dla dzieci, hospicjów, stowarzyszeń dla najuboższych – mówi Marek Borowski Prezes Federacji Polskich Banków Żywności
W akcję zaangażowało się 33 tysiące wolontariuszy: uczniowie, studenci, pracownicy, osoby starsze, urzędnicy, władze miasta i dziennikarze zbierali produkty w sklepach, sortowali je i ważyli. Pomagali także przy promocji i logistyce akcji. Wielkanocna Zbiórka Żywności została zorganizowana przez 28 Banków Żywności na terenie 2,5 tysiąca sklepów spożywczych.
Kto nie zdążył wziąć udziału w Wielkanocnej Zbiórce Żywności nadal może wspierać działalność charytatywną Banków Żywności, które działają przez cały rok. Banki Żywności to organizacje pożytku publicznego. Ich misją, jest przeciwdziałanie ubóstwu i marnowaniu żywności w Polsce. – Rozwiązujemy paradoks, jakim jest wyrzucanie 9 mln ton rocznie zdatnej do spożycia żywności, w sytuacji, gdy 2,5 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie – mówi Marek Borowski.