Banki Żywności wraz z zaprzyjaźnionymi kucharzami Janem Kuroniem oraz Grzegorzem Łapanowskim radzą, jak urządzić pyszne, różnorodne kulinarne święta bez marnowania. W tym celu powstała także aplikacja na smartphony „Nie marnuj”. Aby z niej skorzystać wystarczy w wyszukiwarce swojego telefonu wpisać adres strony: http://mobile.niemarnuje.pl
- przegapienie terminu przydatności do spożycia,
- przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków,
- zakup złego jakościowo produktu,
- niewłaściwe przechowywanie,
- zbyt duże zakupy [1].
Kucharze - sympatycy Banków Żywności Jan Kuroń i Grzegorz Łapanowski podzielili się pomysłami i wiedzą kulinarną. Na stronie niemarnuje.pl prowadzonej przez Federację Polskich Banków Żywności znajduje się wiele porad ich autorstwa. Stosując się do nich unikniemy marnowania jedzenia w święta.
Przedłuż termin przydatności do spożycia
Mniej znaczy więcej czyli odpowiednio porcjowanie
Aby tradycji stało się zadość, przygotowujemy 12 potraw i wszystkich chcemy spróbować. Dochowajmy tradycji, ale zróbmy mniejsze, degustacyjne porcje, maksymalnie po 50 g na osobę. 50 gram to na przykład 3 łyżki bigosu, 2 pierogi. Wtedy mamy gwarancję, że nie wyrzucimy połowy jedzenia do kosza. – radzi Grzegorz Łapanowski
Dobry produkt jest blisko
Dobrą jakość zapewnią przede wszystkim świeże i naturalne, nieprzetworzone produkty. - Natura sama podpowiada nam co jeść i wykorzystywać w kuchni. Nie przypadkiem kiszona kapusta, suszone grzyby, jabłka, gruszki i orzechy to tak znaczące składniki potraw z wigilijnego stołu. Mamy przecież także długą tradycję marynowania warzyw i grzybów. Teraz właśnie nadchodzi czas kiedy korzystamy z darów lata i jesieni, zamkniętych pieczołowicie w słoikach. – tłumaczy Grzegorz Łapanowski
Sposób na pozostałości ze świątecznego stołu
Zaplanuj zakupy i trzymaj się listy
Zakupy zaczynamy od planowania. Najpierw zastanówmy się ile osób odwiedzi nas w święta. Czy sami będziemy kogoś odwiedzać. Przypomnijmy sobie także kulinarne upodobania gości. Warto przygotować dwie listy zakupów. Jedna z produktami trwałymi, które są niezbędne do przygotowywania potraw, takie jak: mąka, cukier, mak, bakalie, olej, soki, napoje, słodycze. Druga lista z produktami świeżymi, które należy kupić bezpośrednio przed przygotowywaniem potraw. Do tych produktów należą: jaj, masło, mięso, wędliny, śmietana, owoce, warzywa, ryby. Pamiętajmy ze święta to nie koniec świata i ze lada moment sklepy zostaną ponownie otwarte więc nie musimy kupić wszystkich zapasów.