Przedstawiciele państw członkowskich zagłosowali pod koniec lipca 2017 r. za przyjęciem wniosku Komisji Europejskiej w sprawie obniżenia poziomu akryloamidu w żywności.
Po wdrożeniu nowego rozporządzenia przedsiębiorcy branży spożywczej będą musieli obowiązkowo stosować środki obniżające obecność akryloamidu, proporcjonalnie do wielkości i charakteru ich zakładu.
Komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis z zadowoleniem przyjął wynik głosowania: Dziś uczyniliśmy istotny krok w kierunku ochrony zdrowia i poprawy warunków życia obywateli. Nowe rozporządzenie przyczyni się nie tylko do zmniejszenia obecności tej substancji rakotwórczej w żywności, ale również poprawi świadomość na temat tego, jak unikać narażenia na akryloamid, które często ma miejsce podczas gotowania w domu.
Zaraz po przyjęciu rozporządzenia Komisja planuje również rozpocząć rozmowy na temat dodatkowych środków, takich jak określenie maksymalnych poziomów akryloamidu w niektórych rodzajach żywności.
Po wydaniu opinii przez EFSA Komisja rozpoczęła rozmowy z władzami państw członkowskich, aby określić odpowiednie środki regulacyjne umożliwiające ograniczenie obecności akryloamidu w żywności.