Producenci żywności, sieci handlowe, sklepy, restauracje mogą już bezpłatnie korzystać z platformy internetowej foodwastereduction.com. Platforma ułatwia przedstawicielom branży spożywczej znalezienie organizacji charytatywnej, która jest chętna do odebrania nadwyżek żywności. Portal zawiera także materiały merytoryczne nt. zapobiegania marnowaniu jedzenia w całym procesie zarządzania żywnością.
Zaloguj się i nie marnuj jedzenia
Do rejestracji na portalu foodwastereduction.com zaproszony jest każdy przedstawiciel branży spożywczej oraz organizacje charytatywne, które chcą otrzymywać nadwyżki dobrej żywności. Platforma foodwastereduction.com ułatwia kontakt między dostawcą a odbiorcą darowizny żywności. Wszyscy użytkownicy portalu mają bezpłatny dostęp do materiałów merytorycznych na temat problemu marnowania jedzenia. Przedstawiciele branży spożywczej mogą sprawdzić i zaktualizować swoją wiedzę
o zapobieganiu marnowaniu żywności w obszarach takich jak m. in.:
- Planowanie potrzeb żywnościowych pod kątem zapotrzebowania na zakup towarów,
- Zarządzanie procesem zakupu i łańcuchem dostaw,
- Strategie marketingowe,
- Bezpieczeństwo żywności i inne tematy.
Organizacje charytatywne mogą znaleźć swojego darczyńcę oraz zaktualizować wiedzę m. in. w obszarach:
- Jak znaleźć darczyńcę żywności,
- Jak planować proces przekazywania żywności,
- O regulacjach podatkowych dotyczących darowizn żywności , niezbędnej dokumentacji i innych.
Pomagaj z Bankami Żywności przez cały rok
Banki Żywności gorąco zachęcają producentów i dystrybutorów żywności – sieci handlowe i sklepy, producentów rolnych oraz rynki hurtowe do przekazywania nadwyżek dobrych produktów spożywczych do Banków Żywności. Banki Żywności posiadają niezbędną infrastrukturę do przechowywania żywności. Warto przypomnieć, że od 1.10. 2013 r. obowiązuje zwolnienie darowizn żywnościowych, z przeznaczeniem na cele charytatywne
z podatku VAT.
Banki Żywności to organizacje społeczne, których misją jest zapobieganie marnowaniu żywności i zmniejszanie niedożywienia w Polsce. Mechanizm działania Banków Żywności polega na odbieraniu produktów od producentów i dystrybutorów żywności w celu przekazania jej dla najuboższych. Banki Żywności w Polsce to sieć 31 organizacji zlokalizowanych w całym kraju (www.bankizywnosci.pl), które wspierają 3600 lokalnych, różnorodnych inicjatyw charytatywnych takich jak: noclegownie, jadłodajnie, organizacje wspierające najuboższe dzieci, osoby starsze oraz inwalidów. W 2013 r. pomocą z Banków Żywności zostało objętych 1,3 mln osób potrzebujących.
Źródło: info. nadesłana