Rynek produktów ekologicznych UE wzrósł czterokrotnie w ciągu ostatnich 10 lat. Aby sektor dalej się rozwijał i reagował na wyzwania rynku, należy zaktualizować przepisy. Dlatego Komisja Europejska opublikowała pod koniec marca 2014 nowy wniosek dotyczący rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania wyrobów. Propozycje dotyczą także poprawienia kontroli jakości i promocji żywności ekologicznej, np. w szkołach.
Przyszłość sektora produkcji ekologicznej w UE zależy od jakości i rzetelności produktów sprzedawanych z europejskim logo produkcji ekologicznej. Komisji zależy na rozwoju doskonalszego rolnictwa ekologicznego w UE osiągniętego dzięki umocnieniu zaufania konsumentów do produktów ekologicznych i usunięciu przeszkód na drodze rozwoju rolnictwa ekologicznego. Pakiet ten jest istotny dla konsumentów i rolników. Konsumenci będą bowiem mieć lepsze gwarancje co do żywności wyprodukowanej ekologicznie i sprzedawanej w UE, a rolnicy, producenci i detaliści będą mieć dostęp do szerszego rynku, zarówno wewnątrz UE, jak i poza jej granicami - powiedział unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Dacian Cioloș.
Wniosek skupia się na trzech głównych celach: utrzymaniu zaufania konsumentów, utrzymaniu zaufania producentów i ułatwieniu rolnikom przejścia na produkcję ekologiczną. Chodzi o to, by rolnictwo ekologiczne pozostało wierne swoim zasadom i celom, tak aby zostały spełnione oczekiwania społeczne w zakresie ochrony środowiska i jakości. Komisja proponuje w szczególności:
- wzmocnienie i ujednolicenie przepisów, zarówno w Unii Europejskiej, jak i w odniesieniu do produktów importowanych, poprzez wyeliminowanie wielu odstępstw, jeśli chodzi o produkcję i kontrole;
- wzmocnienie kontroli poprzez oparcie jej na analizie ryzyka;
- ułatwienie drobnym rolnikom podjęcia działalności ekologicznej dzięki wprowadzeniu możliwości skorzystania z systemu certyfikacji grupowej;
- lepsze rozwiązanie kwestii związanych z międzynarodowym wymiarem handlu produktami ekologicznymi poprzez dodanie nowych przepisów dotyczących wywozu,
- uproszczenie prawodawstwa w celu zmniejszenia kosztów administracyjnych dla rolników i poprawy przejrzystości.
-
lepsze informowanie rolników na temat rozwoju obszarów wiejskich i inicjatyw zachęcających do rolnictwa ekologicznego opracowywanych w ramach polityki rolnej UE,
-
wzmocnienie powiązań między unijną działalnością badawczą i projektami innowacyjnymi oraz produkcją ekologiczną
-
zachęcenie do wykorzystywania żywności ekologicznej, np. w szkołach.
Kontekst
Rolnictwo ekologiczne łączy najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych i wysokie normy produkcji wykorzystującej substancje i procesy naturalne. Przewiduje istnienie specyficznego rynku kształtowanego przez specyficzny popyt konsumentów, przy jednoczesnym dostarczaniu dóbr publicznych w zakresie ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i rozwoju obszarów wiejskich.
Więcej informacji:
- Strona internetowa Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich poświęcona rolnictwu ekologicznemu
- MEMO/14/215 (w języku angielskim)
- Infografika „(R)ewolucja ekologiczna UE” (w języku polskim)
- Sprawozdanie „Fakty i liczby dotyczące rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej” (w języku angielskim)