Pierwsza polska organizacja podpisała Europejską Kartę Górskich Produktów Spożywczych Wysokiej Jakości.
Koalicja Marek Ziem Górskich (KMZG) - stowarzyszenie zajmujące
się promocją regionów górskich oraz produktów i usług z nich
pochodzących - jako pierwsza spośród polskich organizacji podpisała
Europejską Kartę Górskich Produktów Spożywczych Wysokiej Jakości.
Karta ma ułatwić konsumentom rozpoznanie produktów górskich,
chronić ich autentyczność, najwyższą jakość i zachęcać producentów
do utrzymania nieskażonego środowiska w górach. Honorowy patronat
nad przyjęciem Europejskiej Karty Górskich Produktów Spożywczych
Wysokiej Jakości objęli: Minister Rozwoju Regionalnego Elżbieta
Bieńkowska i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Polscy
posłowie do parlamentu europejskiego
Zgodnie z postanowieniami Karty, na miano produktów górskich
zasługują tylko te, które zostały w całości wyprodukowane i
przetworzone na terenach górskich. Konsumenci powinni być rzetelnie
informowani o pochodzeniu takich produktów. Karta zobowiązuje też
producentów do troski o środowisko naturalne, ze szczególnym
naciskiem na jakość wody oraz gleby. Sygnatariusze Karty deklarują
również ochronę lokalnego dziedzictwa kulturowego i zaangażowanie w
szerzenie wiedzy na temat obszarów górskich, a także wolę
odpowiedzialnego zarządzania tymi terenami.
- O doskonałej jakości produktów spożywczych pochodzących z
polskich gór świadczy nie tylko stale rosnący popyt wśród turystów,
ale również obecność górskich marek na półkach sklepów w całym
kraju, a także za granicą. Ufam, że podpisanie przez nas
Europejskiej Karty wzmocni wiarygodność produktów górskich wśród
konsumentów, a wytwórców skłoni do jeszcze większej troski o
naturalne zasoby, z jakich korzystają – mówi Antoni Szlagor, prezes
stowarzyszenia Koalicja Marek Ziem Górskich.
Kartę ogłoszoną w Parlamencie Europejskim w Strasburgu w grudniu
2005 roku podpisało dotąd 66 sygnatariuszy z 11 państw
europejskich, m. in. przedstawiciele rządów Francji, Norwegi i
Rumunii, eurodeputowani z regionów górskich, jak również instytucje
realizujące politykę regionalną Unii Europejskiej i stowarzyszenia
zajmujące się promocją terenów górskich. Na ręce Prezesa KMZG
Antoniego Szlagora złożone zostały listy intencyjne od polskich
posłów do parlamentu europejskiego (m.in. od Prof. Genowefy
Grabowskiej, Małgorzaty Handzlik) reprezentujących ziemie górskie,
wyrażające poparcie dla idei wyrażonych w karcie.
- Od kilku lat integracja polityki regionalnej i rolnej
pozytywnie wpływa na zrównoważony rozwój regionów górskich w całej
Europie – mówi Adam Zdziebło, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie
Rozwoju Regionalnego. - Podpisany dziś dokument podkreśla specyfikę
ziem górskich i unikalność produktów tam wytwarzanych. Swoją
wyjątkowość zawdzięczają one czystości środowiska naturalnego i
połączeniu tradycji z nowoczesnymi metodami produkcji.
Unia Europejska przywiązuje dużą wagę do zachowania równowagi
rozwoju terytorialnego Europy. Unijna polityka regionalna wspiera
rozwój gospodarczy regionów górskich i poprawę infrastruktury na
tych terenach, przy jednoczesnym zachowaniu ich tożsamości i
dziedzictwa kulturowego.
Rosnące znaczenie producentów z terenów górskich ma swoje
odzwierciedlenie w liczbach. W samym województwie małopolskim na
Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano 33 produkty, a w województwie
śląskim aż 89. Wśród nich są m.in. nowotarskie lody, żentyca,
charsznicka kapusta kwaszona, drobne ciasteczka cieszyńskie,
kwaśnica, bryndza podhalańska.
- Dwa produkty wytwarzane na Podhalu i Żywiecczyźnie – bryndza
podhalańska i oscypek - są również zarejestrowane w Unii
Europejskiej, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia – przypomina Dariusz
Goszczyński z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Tradycyjne
produkty stanowią integralną część dziedzictwa kulturowego, a ich
wysoka jakość stanowi o wartości marek ziem górskich.
Rolnicy z Podhala i Żywiecczyzny od lat przywiązują wagę do
utrzymania wysokiej jakości produktów pochodzących z terenów
górskich. Efektem ich starań są liczne nagrody dla gospodarstw
ekologicznych, jak również rejestracja produktów górskich w Unii
Europejskiej. Tylko w samym województwie małopolskim działa blisko
1700 gospodarstw ekologicznych.
- Prowadzenie gospodarstwa z poszanowaniem dla środowiska
naturalnego sprawia, iż konsumenci mają do nas większe zaufanie i
chętniej kupują górskie produkty, a turyści częściej nas odwiedzają
– mówi Kazimierz Furczoń z Leśnicy na Podhalu, pierwszy baca w
Polsce, który zdobył certyfikat uprawniający do legalnej produkcji
i sprzedaży oscypków. Gospodarstwo, które prowadzi zostało
nagrodzone tytułem najlepszego towarowego gospodarstwa
ekologicznego w Małopolsce w 2008 roku, a wytwarzane w nim produkty
– jagnięcina, bundz i redykołka – wielokrotnie zdobywały prestiżowe
nagrody branżowe.
Koalicja Marek Ziem Górskich jest platformą zrzeszającą
przedsiębiorców i samorządy z terenów górskich południowej Polski.
Stanowi inicjatywę, której celem jest promowanie walorów
turystycznych i ekonomicznych jednego z najczystszych ekologicznie
obszarów w naszym kraju. Członkami KMZG są m.in. miasta Nowy Targ,
Sucha Beskidzka i Żywiec oraz Grupa Żywiec S.A. Na co dzień
współpracuje też z samorządami i przedsiębiorcami miast Wisły i
Zakopanego.