Nowy dokument Green REV Institute, autorów „Katastrofy na talerzu”, pokazuje, że jedzenie to nie tylko posiłek – to wybór kształtujący klimat, zdrowie i przyszłość planety. Obnaża ciemne strony globalnego systemu żywnościowego, ale też daje nadzieję na świat, w którym odpowiedzialne decyzje przy stole zmieniają los ludzi, zwierząt i środowiska.
Dlaczego globalny system żywnościowy nie działa?
Na naszej planecie dzikie zwierzęta są już tylko śladem dawnej różnorodności. Dziś 96% ssaków to ludzie i zwierzęta tzw. hodowlane – miliardy istot podporządkowanych przemysłowej produkcji. Ten system pochłania niemal trzy czwarte gruntów rolnych, napędza kryzys klimatyczny i generuje ogromne koszty środowiskowe. Skupienie tak olbrzymich zasobów na hodowli zwierząt prowadzi do nieefektywnego wykorzystania ziemi, pogłębiania nierówności w dostępie do żywności oraz potęguje cierpienie i niesprawiedliwość. W efekcie 700 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód, a każdego roku zabijanych jest 80 miliardów lądowych zwierząt hodowlanych.
– To, co stanie się z rolnictwem, jest kluczowe dla naszej przyszłości jako gatunku – podkreśla Adam Wajrak, przyrodnik i dziennikarz „Gazety Wyborczej”, jeden z bohaterów filmu.
Bohaterki i bohaterowie filmu, w tym m.in. dr hab. Mariusz Jaworski, Nina Mężyk z Fundacji Rak’n’Roll, Anna Chęć z Doliny Bawole Serce, Edgar Latała i Patrycja Sroka z gospodarstwa ekologiczno-edukacyjnego „Chodź na pole”, Kacper Lemiesz z Liceum Sowizdrzała w Katowicach, odpowiadają na nurtujące pytania:
- Jak wygląda współczesne rolnictwo i jakie niesie ze sobą konsekwencje?
- Co leży u podstaw kryzysu środowiskowego, klimatycznego i żywnościowego?
- Czym różni się żywność z supermarketu od produktów pochodzących z produkcji ekologicznej i etycznej?
- Dlaczego warto czytać etykiety i sprawdzać pochodzenie naszego jedzenia?
- Czym są choroby dietozależne oraz w jaki sposób dieta i styl życia wpływają nie tylko na zdrowie, ale również na koncentrację i zdolność uczenia się?
Te dziewiętnaście głosów ukazuje, że jedzenie to nie tylko codzienny posiłek – to wybór, który kształtuje nasze relacje z naturą, społecznością i samym sobą. Każdy posiłek może stać się aktem etycznym, świadomym i pełnym szacunku.
– Wszystko może być rytuałem. Gotowanie także. Nieważne, czy zajmuje 5 minut, 50 czy 5 godzin. Jak długo jemy – to też jest ważne. Jeżeli jesteśmy tu i teraz w tym jedzeniu, jeżeli nie scrollujemy, a skupiamy się na smakach i strukturach, skupiamy się na sobie. To jest miejsce, w którym możemy porozmawiać. Nie da się kłócić przy jedzeniu – przekonuje Klaudia z „Komu hummus?”.
Zdjęcia do filmu powstawały m.in. w Mikołowie, Katowicach, Gliwicach, Wawrzeńczycach (Małopolska), Bystrej k. Bielska-Białej oraz w Warszawie (Ambasada Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w Warszawie).
Matronat i patronat nad filmem objęły: Bezpieczna Żywność, Krytyka Polityczna, Radio Nowy Świat, Rak’n’Roll, Śląska Opinia, Klub Myśli Ekologicznej.
Link do wydarzenia na Facebooku: https://fb.me/e/74w883LhP
Premiera w Katowicach
Wstęp jest bezpłatny. Wydarzenie rozpocznie się dyskusją o wyzwaniach i możliwościach sprawiedliwej transformacji, w której wezmą udział prof. Piotr Skubała z Uniwersytetu Śląskiego, Anna Spurek z Green REV Institute oraz Karolina Skórka z BoMiasto.
19:00 – 19:40 Dyskusja o globalnym systemie żywnościowym i sprawiedliwej transformacji - z tłumaczeniem PJM
19:40 – 20:20 Projekcja filmu „To tylko jedzenie?” - z tłumaczeniem PJM
20:20 – 21:00 Rozmowy przy roślinnym poczęstunku przygotowanym przez Heat Vegan Katowice
„To tylko jedzenie?” to opowieść o tym, jak nasze codzienne wybory przy stole mogą budować bardziej sprawiedliwy i odpowiedzialny system żywnościowy – dla nas i dla środowiska.
Produkcja: Green REV Institute, 2025
Film powstał przy wsparciu Healthy Food Healthy Planet
Źródło: Green REV Institute