Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
ngo.pl używa plików cookies, żeby ułatwić Ci korzystanie z serwisuTen komunikat zniknie przy Twojej następnej wizycie.
Dowiedz się więcej o plikach cookies
Banki Żywności przekazały potrzebującym ponad 1,6 mln paczek żywnościowych i ponad 600 tysięcy posiłków.
Banki Żywności, od sierpnia do grudnia 2017 roku, dotarły z pomocą żywnościową za pośrednictwem organizacji partnerskich, do 683 000 osób przekazując ponad 14 tysięcy ton żywności. Ten wymiar pomocy, ma jeszcze większe znaczenie ze względu na okres jesienno-zimowym, który jest dla osób ubogich szczególnie trudny. Obok wsparcia żywnościowego, osoby potrzebujące mogły skorzystać z warsztatów i działań, ułatwiających wychodzenie z sytuacji kryzysowej.
Banki Żywności mocno zintensyfikowały swoje działania w minionym okresie, co zaowocowało wzrostem ilości przekazanej żywności o ponad 16% oraz zwiększeniem o ponad 20% ilości osób, do których dotarły z pomocą, w porównaniu do analogicznego okresu za 2016 rok. Wówczas w okresie sierpień – grudzień 2016 przekazano 12 000 ton żywności 560 tysiącom osób.
Reklama
Federacja Polskich Banków Żywności to największa organizacja w Polsce, która realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa. W trwającym Podprogramie, obejmującym całościowo okres od sierpnia 2017 do czerwca 2018, Banki Żywności przekażą 36 tysięcy ton żywności, co stanowi 54% żywności z ogólnej puli przewidzianej w programie. Resztę żywności zagospodarują trzy inne organizacje, biorące udział w programie.
- Jako wspólnota 32 banków, specjalizująca się w pozyskiwaniu i dystrybucji żywności, mamy wypracowane kontakty i procedury, które usprawniają nam szereg procesów. Dzięki temu możemy efektywnie rozwijać program i pomagać jeszcze większej ilości osób w spełnieniu ich podstawowej potrzeby, którą jest dostęp do żywności – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
- Trudno jest osobie, która otwiera pustą lodówkę, wyjść do ludzi, znaleźć pracę i stanąć na nogi. Człowiek może zacząć myśleć o innych dobrach i innych wartościach, wtedy kiedy ma zapewnioną egzystencje. Zabezpieczenie tej podstawowej potrzeby, którą jest żywność, to ważny element działań pomocowych, które w okresie jesienno-zimowym jeszcze bardziej zyskują na znaczeniu. Kolejnym, równie ważnym, obszarem są działania towarzyszące, których zadaniem jest włączanie osób do społeczeństwa, poprzez edukację oraz integrację z innymi – podkreśla Beata Ciepła, Wiceprezeska ZarząduFederacji Polskich Banków Żywności
Banki żywności współpracują z organizacjami partnerskimi o zasięgu lokalnym, w tym z organizacjami pozarządowymi, kościelnymi i Ośrodkami Pomocy Społecznej. Wraz z nimi zrealizowały szereg bezpłatnych działań towarzyszących, obejmujących wspólne inicjatywy i działania aktywizujące i integrujące na rzecz społeczności lokalnej. W ramach Działań Towarzyszących, edukatorzy Banków Żywności przeprowadzili 1 726 warsztatów dla 28 579 osób. Warsztaty obejmowały zajęcia kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukację ekonomiczną oraz tematykę dotyczącą niemarnowania żywności.
W ramach Podprogramu 2017 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w okresie od sierpnia do grudnia 2017 r Banki Żywności przekazały 1 662 644 paczek oraz 600 155 posiłków, czyli 14 188 ton żywności do osób potrzebujących we wszystkich województwach. Najwięcej przekazano w województwie mazowieckim, lubelskim i pomorskim. W ramach paczki żywnościowej osoby potrzebujące otrzymywały podstawowe produkty spożywcze takie jak: mleko, cukier, olej i makaron czy ryż biały, produkty owocowo - warzywem: fasola biała, buraki, groszek z marchewką, powidła śliwkowe, produkty mięsne: szynka wieprzowa i drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli i gulasz warzywny.
Plany na następne 6 miesięcy, czyli od stycznia do czerwca 2018 realizacji Podprogramu 2017 zakładają przekazanie 22 457 ton żywności do 739 607 osób oraz przeprowadzenie 3 040 warsztatów w ramach działań towarzyszących dla 48 187 osób.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa:
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym. Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i współfinansowany w 85% ze środków UE.
W ramach trwającego Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej, aktualnie paczki żywnościowe otrzymywać mogą osoby, które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej i nie przekraczają kryterium 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie. Pomoc przekazywana jest w formie paczek z produktami spożywczymi lub w formie posiłków. Ważnym elementem są działania towarzyszące. Są to warsztaty aktywizujące, na których potrzebujący uczą się racjonalnego żywienia, prawidłowego gospodarowania żywnością i budżetem domowym.
Federacja Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego (KRS 0000063599), której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności działające na terenie całego kraju. Banki Żywności udzielają codziennej, bezpłatnej pomocy żywnościowej blisko 3 500 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do 2 000 000 osób najbardziej potrzebujących.
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.