Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
Niedawno zostało rozpoczęte wdrażanie projektu 'Podkarpackie winnice', w ramach którego mają być utworzone prywatne uprawy winorośli na ekologicznie czystych terenach.
Projekt 'Podkarpackie winnice', finansowany przez Urząd Marszałkowski, na mocy uchwały Sejmiku Wojewódzkiego będzie realizowany przez Związek Gmin Dorzecza Wisłoka w ciągu trzech lat (2004-2006) - jako projekt pilotażowy, którego celem jest reanimowanie tradycji winiarskich na Podkarpaciu, poprzez wsparcie merytoryczne właścicieli gospodarstw na tych terenach.
Projekt zapewnia utrzymanie typowej dla wsi podkarpackich struktury mozaikowej upraw, co umożliwi z
koleji dzięki zachowaniu tradycyjnego krajobrazu, promocję turystyczną regionu.
Wspomniane wsparcie będzie polegać na przeprowadzeniu cyklu szkoleniowego z zakresu prawa, przetwórstwa winorośli, elementów wiedzy o winie i podstawowej znajomości prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego - w sumie 20 godzin zajęć teoretycznych i tyle samo zajęć praktycznych w winnicach i przetwórni. Dodatkowo osoby zainteresowane będą mogły odwiedzić gospodarstwa w regionach, które mają długoletnie doświadczenie w produkcji wina np. na poludniu Moraw, w Austrii i w Tokaju.
Przewidywana powierzchnia potrzebnych gruntów pod około 20 gospodarstw o średniej powierzchni 0.2 - 1 ha to 10 ha, na których powstanie 'masa krytyczna' winnic, która wyzwoli w niedalekiej przyszłości kaskadę innych inicjatyw o podobnym lub takim samym profilu.
W ramach projektu powstanie także profesjonalny i odpowiednio wyposażony zakład przetwórczy spełniający wymogi UE, który będzie odbierał surowce od producentów winogron. W ciągu trzech lat projektu ma zostać osiągnięta zdolność przerobu powyżej 40 -60 ton winogron - roczna produkcja 300 - 450 hektolitrów wina, co zapewnią winnice o powierzchni 5 - 7 ha.
Więcej w" "Będą robić wino", Dziennik Polski, 18 sierpnia 2004
http://dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/08.18/Podkarpacie/01/01.html
Wspomniane wsparcie będzie polegać na przeprowadzeniu cyklu szkoleniowego z zakresu prawa, przetwórstwa winorośli, elementów wiedzy o winie i podstawowej znajomości prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego - w sumie 20 godzin zajęć teoretycznych i tyle samo zajęć praktycznych w winnicach i przetwórni. Dodatkowo osoby zainteresowane będą mogły odwiedzić gospodarstwa w regionach, które mają długoletnie doświadczenie w produkcji wina np. na poludniu Moraw, w Austrii i w Tokaju.
Przewidywana powierzchnia potrzebnych gruntów pod około 20 gospodarstw o średniej powierzchni 0.2 - 1 ha to 10 ha, na których powstanie 'masa krytyczna' winnic, która wyzwoli w niedalekiej przyszłości kaskadę innych inicjatyw o podobnym lub takim samym profilu.
W ramach projektu powstanie także profesjonalny i odpowiednio wyposażony zakład przetwórczy spełniający wymogi UE, który będzie odbierał surowce od producentów winogron. W ciągu trzech lat projektu ma zostać osiągnięta zdolność przerobu powyżej 40 -60 ton winogron - roczna produkcja 300 - 450 hektolitrów wina, co zapewnią winnice o powierzchni 5 - 7 ha.
Więcej w" "Będą robić wino", Dziennik Polski, 18 sierpnia 2004
http://dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/08.18/Podkarpacie/01/01.html
Źródło: Dziennik Polski - Podkarpacie
Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu.
Redakcja www.ngo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.