W Nowym Jorku koszt tego podstawowego dania to 0,6% dziennych dochodów, podczas gdy w Sudanie Południowym wskaźnik ten wynosi 155%. Uwzględnienie siły nabywczej pieniądza w koszcie posiłku obnaża skalę problemu niedożywienia.
Zakładając amerykańskie warunki ekonomiczne, w Polsce ryż z fasolą po kosztowałby 5,5 dolara (ok. 20 zł), czyli byłby 4,5 razy większy niż w Nowym Jorku, ale 58 razy mniejszy niż w Sudanie Południowym. Z kolei jeśli za podstawę obliczeń przyjęlibyśmy warunki panujące w Polsce, koszt podstawowego posiłku w Sudanie Południowym wyniósłby ponad 200 zł, a w Nigerii 157 zł. To pokazuje, z jak wielkim wyzwaniem zmagają się mieszkańcy najbiedniejszych rejonów naszego globu.
Kraje i terytoria, które najgorzej wypadły w badaniu to:
„Nie możemy żyć, uczyć się ani rosnąć bez jedzenia” – powiedziała Ann Cairns, prezes Mastercard ds. rynków międzynarodowych. „W Mastercard wykorzystujemy technologię i zasoby, aby polepszyć warunki życia ludzi i zatrzymać błędne koło ubóstwa. Nasze zobowiązanie do zapewnienia 100 milionów posiłków oraz partnerstwo z WFP pomoże w uwolnieniu świata od głodu”.
Codziennie 815 milionów ludzi na świecie cierpi głód. Inne badania prowadzone wspólnie przez Mastercard i WFP pokazały bezpośredni związek między pożywnymi posiłkami w szkole a osiągnięciami akademickimi i wydajnością pracy w późniejszym życiu. Dzieci, które korzystały z 10‑letniego programu posiłków szkolnych na Sri Lance zarabiały później o 5% więcej w dorosłym życiu. Analiza kosztów i korzyści pokazała także, że każdy dolar zainwestowany w posiłki w szkole zwraca się w postaci 3-10 dolarów.
„Rodzice często stoją przed trudnym wyborem: czy wysłać dzieci do pracy, by wyżywić rodzinę, czy do szkoły i pozwolić rodzinie głodować” – dodała Cairns. „Dzięki fundowaniu posiłków umożliwiamy dzieciom pozostanie w szkole, kontynuację nauki i większą wydajność w pracy w wieku dorosłym. W efekcie rozwijają się rodziny, społeczności i całe gospodarki”.
„Raport ‘Liczenie ziaren fasoli’ ujawnia krzywdzące nierówności w dostępie do jedzenia” – powiedział David Beasley, dyrektor wykonawczy w WFP. „Dzięki współpracy z Mastercard mogliśmy dogłębnie przebadać przyczyny ubóstwa, ale też znaleźć nowatorskie rozwiązania pozwalające zminimalizować zgubne skutki konfliktów zbrojnych, klęsk żywiołowych czy innych tragedii powodujących zakłócenia w dostawach żywności. Nasze nowe badanie pokazuje, jak pilne są wspólne działania nakierowane na zakończenie konfliktów i pokonanie problemu głodu do 2030 r.”
Mastercard i WFP pragną zwrócić uwagę na kilka prawdziwych przyczyn, wskutek których kraje wpadają w błędne koło ubóstwa i głodu: konflikty, niepewność jutra, przerywane łańcuchy dostaw oraz plony przechowywane nieodpowiednio z powodu braku odpowiednich rozwiązań technicznych. Z kolei celem współpracy obu instytucji jest wdrożenie innowacyjnych programów, dot. na przykład fundowania pełnowartościowych posiłków szkolnych, by pomóc w rozwiązywaniu złożonych problemów skutkujących głodem i ubóstwem.
Źródło: inf. nadesłana