Powszechnie uważa się, że do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy białka pochodzenia zwierzęcego, zawartego w mięsie i produktach odzwierzęcych, np. nabiale. Na ostatnim spotkaniu Klubu Zdrowia w Krakowie, prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh), wolontariuszka Kinga Skorupska, od 20 lat praktyk kuchni wegetariańskiej, mówiła o tym, na ile ten pogląd jest zgodny ze współczesną wiedzą.
Ocenia się, że niewłaściwe odżywianie może być przyczyną około 80 chorób. Warto więc podchodzić poważnie do tego, co spożywamy. 6 maja w klubie zdrowia prelegentka podawała przykłady roślin, które są doskonałym źródłem wapnia.
– Okazuje się, że aby mieć mocne kości niekoniecznie trzeba pić mleko – mówi Kinga Skorupska. – Wapń jest przede wszystkim w warzywach liściastych, owocach, mące z pełnego przemiału i orzechach. Niezastąpionym źródłem białka są wszelkie nasiona roślin strączkowych połączone ze zbożami.
Bardzo ważną kwestią w roślinnym sposobie odżywiania jest dbałość o dostarczenie wszystkich niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów, a zwłaszcza witaminy B12. Na spotkaniu klubu była mowa o tym, gdzie można ją znaleźć – jej źródłem mogą być m.in. ziarna łubinu czy miody spadziowe.
Po zakończeniu wykładu odbyła się degustacja mleka sojowego oraz już tradycyjnie – sałatki z przyniesionych przez klubowiczów produktów. Następne spotkanie już w najbliższą niedzielę (13 maja), jak zwykle o godzinie 11 przy ulicy Lubelskiej 25 (siedziba Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego i filii ChSCh Kraków-Centrum). Tym razem spotkanie dotyczyć będzie Etiopii. Poprowadzi je podróżnik dr Paweł Szkołut. Będzie na nim można m.in. skosztować słynnej etiopskiej ingery. Wstęp jest bezpłatny!
Serwis Informacyjny ChSCh