Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
Milion Europejczyków domaga się znakowania produktów pochodzących od zwierząt karmionych paszą GMO.
Petycja zawierała oświadczenie: "My,
niżej podpisani, żądamy obowiązkowego znakowania produktów
zwierzęcych opartych na GMO, opierając nasze żądanie na prawie
obywateli do informacji, fundamentalnej zasadzie Unii
Europejskiej". Badania pokazują, że aż 79% Polaków nie chce
spożywać takich produktów(1
). Dane te odzwierciedlają
stanowisko konsumentów wobec GMO z innych krajów
europejskich.
Europejskie zasady znakowania żywności
zawierają lukę – wymagane jest znakowanie artykułów spożywczych,
np. oleju, czy keczupu oraz paszy, jeśli ilość zawartych w nich
zmodyfikowanych genetycznie składników jest równa lub przekracza
0,9 procent. Jednak mięso, mleko, jaja i inne produkty pochodzące
od zwierząt karmionych GMO nie muszą być znakowane.
"Z powodu tej luki prawnej, GMO trafia na
nasze talerze bocznymi drzwiami. Petycja ta jest wezwaniem, żeby
Unia Europejska przerwała ten proceder" – powiedział Maciej Muskat,
koordynator kampanii Greenpeace. "Wręczając dziś komisarzowi
Kyprianou milion podpisów, będziemy domagać się prawa do
informacji, pozwoli to nam decydować, czy nasza żywność zawierać
będzie zmutowany materiał, czy nie".
Ponad 90 procent zmodyfikowanych roślin
uprawnych importowanych do Unii Europejskiej to soja i kukurydza,
które są sprowadzane z przeznaczeniem na paszę. Stanowią one około
30 procent składników pokarmu zwierząt hodowlanych. Oznacza to, że
bez wiedzy konsumentów każdego roku do łańcucha pokarmowego
przedostaje się około 20 milionów ton GMO.
"
Według obecnego ustawodawstwa, mieszkańcy UE
mimowolnie spożywają produkty powstałe w wyniku wykorzystania
GMO
"
– mówi Muskat.
"
Wycofanie GMO z łańcuch
a
pokarmowego zwierząt pomoże ochronić środowisko naturalne
zagrożone niekontrolowanym rozprzestrzenianiem się zmodyfikowanych
roślin uprawnych, które stanowią niebezpieczeństwo dla zdrowia, jak
i bioróżnorodności
"
.
Źródło: Greenpeace
Ten tekst został nadesłany do portalu. Redakcja ngo.pl nie jest jego autorem.
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.