Wojna w Ukrainie, kryzys gospodarczy, zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego, uzależnienie od paliw kopalnych i niepokój o przyszłość. Teraz od władz UE oczekujemy działań i przywództwa dla klimatu, ludzi i zwierząt. Nie mamy czasu na wzmacnianie business as usual, stare strategie szkodzą. Dlatego Future Food 4 Climate i organizacje z całego świata łączą siły ze środowiskiem naukowym i apelują do władz UE: Czas na Fit for 65.
Rezolucja dotycząca bezpieczeństwa żywnościowego PE
24 marca w trakcie sesji plenarnej Posłowie i Posłanki do PE pomimo apeli organizacji pozarządowych #LessFeedMoreFood przyjęli rezolucję dotyczącą bezpieczeństwa żywnościowego https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2022-0167_PL.html.
Rezolucja umacnia produkcję opartą na wykorzystaniu zwierząt tzw. hodowlanych i tym samym na wykorzystywaniu zasobów do produkcji paszy a nie np. roślinnej żywności dla ludzi.
Pomimo mocnego apelu pod przywództwem czołowych NGO z Europy: Humane Society International, Compassion in World Farming EU, ProVeg International, European Vegetarian Union, Eurogroup for Animals, Four Paws, Green REV Institute, ponad 400 posłów i posłanek do PE zagłosowało za rezolucją (z Polski jedynie dr. Sylwia Spurek była przeciwko).
Intensywne rzecznictwo przed głosowanie w ramach #LessFeedMoreFood odbiło się echem w mediach Brukseli https://www.brusselstimes.com/212810/ukraine-war-european-parliament-votes-on-food-security-in-the-eu.
Niestety Posłowie i Posłanki do PE pozostali głusi na argumenty dot. konieczności przechodzenia do roślinnych diet, wzmacniania bezpieczeństwa żywnościowego opartego na zrównoważonych dietach, wzmacniania strategii Od pola do stołu i ambicji European Green Deal.
Apel Fit for 65
Niespokojne czasy nie mogą stanowić pretekstu do zaniechania reform klimatycznych, odkładania na bliżej nieokreślone potem transformacji, albo ograniczania działań. Dzisiaj widzimy jakie konsekwencje dla środowiska, gospodarki, obywateli i obywatelek oraz polityki niesie za sobą uzależnienie od paliw kopalnych. Nadal w zbyt małym stopniu zauważamy związek pomiędzy produkcją zwierzęcą: wykorzystaniem gruntów, wody, zanieczyszczeniem środowiska naturalnego, chorobami ludzi, jakością życia i pracy, prawami zwierząt a zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego na wielu poziomach. Strategia Od pola do stołu była i jest jedną z najbardziej atakowanych przez lobby przemysłu zwierzęcego. Kiedy ludzie na świecie głodują Polska i inne kraje wykorzystują grunty do produkcji paszy dla zwierząt tzw. hodowlanych: mięsa i nabiału, które już dawno powinny odejść do niechlubnej przeszłości.
"24 lutego Europa i cały świat stanęły przed ogromnym wyzwaniem – wojną wywołaną agresją Rosji na Ukrainę. Dzisiaj wszystkie oczy skierowane są na płonące miasta Ukrainy a społeczeństwo obywatelskie pomaga osobom uchodźczym. Nie zapominajmy jednak, że równolegle toczy się najważniejsza wojna o przyszłość planety. Walka z kryzysem klimatycznym.
28 lutego Międzyrządowy Zespół ds. Klimatu IPCC opublikował nowy raport. Wnioski są jasne. Zmiany klimatu następują szybciej niż przewidywano, bez zdecydowanych działań na rzecz ograniczania emisji gazów cieplarnianych i ochrony dzikiej przyrody straty dla ludzi i ekosystemów będą katastrofalne i nieodwracalne.
W 2021 roku Komisja Europejska przyjęła pakiet Fit for 55 którego narzędzia mają doprowadzić do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 55 proc. do 2030 r. Dzisiaj już wiemy, że w obliczu wojny, która napędzana jest paliwami kopalnymi oraz w obliczu kolejnych informacji naukowych Komisja Europejska, Rada UE i Parlament Europejski muszą podjąć wszelkie działania polityczne i legislacyjne, żeby przyśpieszyć i wdrożyć działania ograniczające emisje nie w 55 % a w 65 % procentach do 2030 r.
Wiceprzewodniczący KE Frans Timmermans zaczyna mówić o węglu jako paliwie przejściowym. Wczoraj walczyliśmy z gazem, a dzisiaj z powodu uzależnienia od dostaw z Rosji, agresora w wojnie, KE decyduje się na powrót do rozwiązań, które stanowią ryzyko dla przyszłości nas wszystkich. Komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski wspomina o bezpieczeństwie żywnościowym i konieczności podporządkowania transformacji systemu żywności w związku z wojną w Ukrainie.
W obliczu zagrożeń jakie niosą za sobą antropogeniczne zmiany klimatu oraz uzależnienie bezpieczeństwa energetycznego i żywnościowego od państw, które działają wbrew wartościom UE apelujemy do Komisji Europejskiej i Rady UE o niezwłoczne rozpoczęcie debaty i działań na rzecz rewizji celów Fit for 55 i przyjęcia nowego pakietu regulacji klimatycznych pod nazwą Fit for 65 oraz wdrażania działań na rzecz przyspieszenia transformacji: odchodzenia od paliw kopalnych na rzecz OZE, transformacji systemu transportu i przechodzenia na zrównoważony system żywności roślinnej.
Tylko w ten sposób uda nam się uniezależnić od dostaw gazu, węgla, paszy dla zwierząt hodowanych głównie na fermach przemysłowych. Tylko w sposób uda nam się uniezależnić od wspierania niedemokratycznych działań innych państw i wyznaczyć jasną ścieżkę walki ze skutkami zmian klimatycznych i ratowania ludzi i ekosystemów.
Nie chcemy Europy węgla i stali, chcemy zielonej Europy, odpowiedzialnej, solidarnej i bezpiecznej! Dlatego apelujemy do Was: już czas na Fit for 65! "
Sygnatariusze i sygnatariuszki apelu Organizacje społeczeństwa obywatelskiego
1. Marcin Anaszewicz, Ph.D. in political science, CEO of Green REV Institute
2. Anna Spurek, Future Food 4 Climate
3. Karolina Skowron, Executive Director of Akcja Demokracja
4. Jasmijn de Boo, Vice-President of ProVeg International
5. Anita Krajnc, Ph.D. in political science, Executive Director of Animal Save Movement
& Plant Based Treaty
6. David Román, President of Unión Vegetariana Española
7. Arek Czarnecki, CEO of Impuls Foundation
8. Sailesh Rao, Ph.D., Founder & Executive Director of Climate Healers
9. Karla Loppi, Board Member of Vegaaniliitto
10. Jon Bennett, Head of UK Operations of Greek Animal Welfare Fund / Animal Action
Greece
11. Beata Nowak, Member of the Board of Fundacja Zielone Swiatło
12. Ann Degreef, Co-founder and Director of GAIA
13. Radosław Ślusarczyk, Chairperson of the Board of Stowarzyszenie Pracownia na rzecz
Wszystkich Istot
14. Mia MacDonald, Executive Director of Brighter Green
15. Jacek Bożek, CEO of Klub Gaja
16. Jagoda Gmachowska, CEO of Stowarzyszenie Wiosna bez Barier
17. Agnieszka Oleszkiewicz, Founder of Fundacja Chlorofil
18. Roman Głodowski, Stowarzyszenie “Nasz Bóbr”
19. Sidsel Sofie Poulsen, Political Coordinator of Dansk Vegetarisk Forening (DVF)
20. Parents for Future Poland
21. Błażej Miernikiewicz, CEO of Fundacja Aktywizmu Klimatycznego
22. Poli Sotomayor, Ph.D., Founder of Brigada Animal México
23. Georges G. Hayek, Founder of Lebanese Vegans & Owner of Hayek Hospital
24. Maja Hrovat, President of Slovensko vegansko društvo
25. Magdalena Galus, Director of Centrum Ochrony Mokradeł (CMok)
26. Karolina Jamska, Founder of Towarzystwo Przyrodnicze "KAWKA"
27. Catalina Lopez, Director of Aquatic Animal Alliance
28. Daria Schmidt, CEO of Fundacja Szkatułka
29. Łukasz Berlik, Chairman of Opolskie Towarzystwo Przyrodnicze
30. Stephanie Cabovianco, Director of Climate Save Movement
31. Barbara Turowska-Sojka, President of Fundacja „Niech Żyją!”
32. Michał Bomastyk, Chairperson of the Board of Instytut Przeciwdziałania Wykluczeniom
33. Barbara Wojtaszek, Chairperson of the Board of Fundacja Klub Myśli Ekologicznej
34. Teodor Vasile, Co-Founder of ACIA (Asociația pentru Conștientizarea Industriei
Agricole)
35. Maja Madejska, Founder of Roślinna Strona
36. Renata Markowska, Chairperson of the Board of Fundacja Noga w Łapę
37. Katarzyna Karpa-Świderek, Team Coordinator of Zespół Ochrona Środowiska/Klimat
Inicjatywy "Nasz Rzecznik"
38. Dos Winkel, Honorary President of Sea First Foundation
39. Ewa Rumińska, Ph.D., Chairperson of the Board of Fundacja Albatros
40. Małgorzata Terrero-Rozmus, Chairperson of the Board of Fundacja Rething
41. Martin Smrek, CEO of Humánny pokrok
42. Riku Eskelinen, Executive Director of Luonto-Liitto
43. Dorota Sujecka, Stowarzyszenie Protest Porszewice
44. Dominik Włudyga President & Łukasz Misiuna Vicepresident of Stowarzyszenie
Społeczno-Przyrodnicze M.O.S.T
45. Brigitte Gothière, Director of L214 Ethique et Animaux
46. Jan Pasko-Porys, Chairperson of Młodzieżowa Rada Miasta Lęborka
47. Chay Neal, Executive Directoro of Animal Liberation Qld
48. James Mack, Executive Director of Salish Coast Land And Marine Conservation Society
49. Federico Giacosa, Lombricoltura Piemontese
50. Shireen Kassam, Director of Plant Based Health Professionals UK
51. Hope Bohanec, Executive Director of Compassionate Living
52. Mark Gold, Trustee of Vegan Compassion Group
53. Greg McFarlane, Director of Vegan Australia
54. Karen Rubio, Organizer of Plant-Based Advocates
55. Sebastian Bednarski, activist of Społeczna Straż Ochrony Zieleni Szczecina
56. Tim Werner, Country Liaison of Climate Save Germany
57. Danae Tonge, Organizer of Manitoba Animal Save
58. Ronnie Lee, Coordinator of Wyre Forest Vegans
59. Tove Reece, Executive Director of Voice for Animals Society
60. Alexandra Corbu, Campaign Coordinator of Agent Green
61. Maggie Dale, Co-founder of Executive Director, Planet Friendly News
62. Anna Laurila, President of Finnish National Youth Council Allianssi
63. Moussa Ibrahim Barka of YOU-LEAN Chad
64. Frank Shija, Representative of Institute of Social Work
65. Nuno Alvim, Board Director of Associação Vegetariana Portuguesa
66. Matt Nummelin, Secretary of Finnish Climate Grandparents
Sygnatariusze i sygnatariuszki listu: Środowisko Naukowe
1. Professor of philosophy Marcin Urbaniak, Pedagogical University of Kraków
2. Professor of environmental and medical biology Piotr Rzymski, Department of
Environmental Medicine, Poznań University of Medical Sciences
3. Professor Piotr Skubała, University of Silesia in Katowice
4. Ryszard Kulik, Ph.D., Fundacja Klub Myśli Ekologicznej
5. Professor Joanna Wibig, University of Łódź
6. Professor Joanna Hańderek, Jagiellonian University in Kraków
7. Jerzy Mirosław Kupiec, Ph.D., Poznań University of Life Sciences, Department of
Ecology and Environmental Protection
8. Professor in economics Piotr Krajewski, University of Łódź
9. Professor Wiktor Kotowski, Department of Ecology and Environmental Protection,
Faculty of Biology, University of Warsaw, Board Member of Centrum Ochrony
Mokradeł (CMok)
10. Professor Ewa Jabłońska, Department of Ecology and Environmental Protection, Faculty
of Biology, University of Warsaw, Board Member of Centrum Ochrony Mokradeł
(CMok)
11. Łukasz Kozub, Ph.D., Department of Ecology and Environmental Protection, Faculty of
Biology, University of Warsaw, Board Member of Centrum Ochrony Mokradeł (CMok)
12. Tomasz Aniśko, Ph.D., member of the Sejm
13. Esther Zitterl, University of Vienna
14. Poli Sotomayor, Ph.D., Founder of Brigada Animal México
15. Sylvia Lorek, Ph.D., Adjunct Professor in Consumer Economics, University of Helsinki;
Chair of SERI, Sustainable Europe Research Institute Germany e.V.
16. Julio G. Fournier Gabela, Ph.D. Thünen-Institut für Marktanalyse
17. Ivanka Puigdueta Bartolomé, Ph.D. candidate, Universidad Politécnica de Madrid
18. Lysanne Snijders, Ph.D., Behavioural Ecology Group, Wageningen University &
Research, the Netherland
19. Ahmed Ouda, Ph.D., member of Food@COP
20. Bruno Borsari, Ph.D. Professor Emeritus, Department of Biology, Winona State
University
-
Fit for 65
pdf ・512.94 kB
Źródło: Green REV Institute