Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
Publicystyka
Europejskie Spotkanie Banków Żywności w Strasburgu
Magdalena Biała-Gołędowska, opr.mag, ngo.pl
Coroczne Walne Zebranie Europejskiej Federacji Banków Żywności odbyło się w dniach 20 - 21 maja 2005 w Strasburgu we Francji. Brali w nim udział przedstawiciele Banków Żywności z 13 krajów europejskich, w tym delegaci z Polski. Do Strasburga przybyli też przedstawiciele Banków Żywności z Niemiec, Słowacji i Czech, które dopiero rozpoczynają swoją działalność. Amerykańską sieć Banków Żywności – America’s Second Harvest – reprezentował jej prezes – Robert H. Forney, a Komisję Europejską Claudia Wulz – odpowiedzialna za realizację Programu PEAD w krajach Unii Europejskiej.
Europejska Federacja Banków Żywności przedstawiła raport z
działalności w 2004 roku. Pomocą Banków Żywności zrzeszonych w Europejskiej Federacji zostało
objętych około 20 tys. organizacji charytatywnych i około 3 mln osób potrzebujących. Przekazano
ponad 177 tys. ton artykułów spożywczych, pochodzących z nadwyżek żywności. Szacunkowa wartość tych
artykułów to 407 mln euro. Pomoc Unii Europejskiej w ramach Programu PEAD stanowiła 37% żywności
przekazanej przez Banki Żywności.
Podczas Zebrania zwrócono uwagę na rosnący w całej Europie problem niedożywienia i konieczność podejmowania spójnych działań na rzecz jego ograniczania we wszystkich krajach. Ponadto dyskutowano nad znaczeniem dla organizacji zajmujących się pomocą żywnościową regulacji europejskich (m.in. Dyrektywy UE 178/2002) dotyczących bezpieczeństwa żywności. Wysokie wymagania przepisów prawa żywnościową są w wielu krajach wielkim utrudnieniem w pozyskiwaniu i dystrybucji żywności dla organizacji non-profit.
Kolejne Zebranie Europejskiej Federacji Banków Żywności odbędzie się w przyszłym roku w Brukseli.
Kontakt do Europejskiej Federacji Banków Żywności:
FEDERATION EUROPEENNE DES BANQUES ALIMENTAIRES
53 avenue du Général-Leclerc - F 92340 Bourg-la-Reine - France
Tél : + 33 (0)1 45 36 05 45 Fax : + 33 (0)1 45 36 05 52
Web : www.eurofoodbank.org
e-mail : feba@eurofoodbank.org
Podczas Zebrania zwrócono uwagę na rosnący w całej Europie problem niedożywienia i konieczność podejmowania spójnych działań na rzecz jego ograniczania we wszystkich krajach. Ponadto dyskutowano nad znaczeniem dla organizacji zajmujących się pomocą żywnościową regulacji europejskich (m.in. Dyrektywy UE 178/2002) dotyczących bezpieczeństwa żywności. Wysokie wymagania przepisów prawa żywnościową są w wielu krajach wielkim utrudnieniem w pozyskiwaniu i dystrybucji żywności dla organizacji non-profit.
Kolejne Zebranie Europejskiej Federacji Banków Żywności odbędzie się w przyszłym roku w Brukseli.
Kontakt do Europejskiej Federacji Banków Żywności:
FEDERATION EUROPEENNE DES BANQUES ALIMENTAIRES
53 avenue du Général-Leclerc - F 92340 Bourg-la-Reine - France
Tél : + 33 (0)1 45 36 05 45 Fax : + 33 (0)1 45 36 05 52
Web : www.eurofoodbank.org
e-mail : feba@eurofoodbank.org
Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu.
Redakcja www.ngo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.