W Wielkanocnej Zbiórce Żywności w tym roku Banki Żywności zebrały 245 ton produktów spożywczych. W kolejne marcowe weekendy 20 000 wolontariuszy zbierało dary w ponad 1300 sklepach i supermarketach na terenie całej Polski.
W tym roku zbiórki żywności przeprowadziły
22 Banki Żywności z:
Częstochowy, Elbląga, Grudziądza, Krakowa, Leszna, Olsztyna,
Ostrowca Świętokrzyskiego, Poznania, Piły, Radomia, Rudy Śląskiej,
Siedlec, Suwałk, Tarnobrzega, Torunia, Wałbrzycha, Rzeszowa, Kielc,
Konina, Gorzowa Wielkopolskiego, Lublina i Zielonej Góry.
Wśród zebranych produktów najwięcej stanowią
artykuły o długim terminie przydatności do spożycia, takie jak:
olej, cukier, konserwy mięsne, słodycze, dżemy, a także tradycyjne
produkty potrzebne na świąteczne stoły.
Z kolei w Warszawie w niedzielę 16 marca odbyła
się zbiórka jajek zorganizowana przez Fundację Bank Żywności SOS w
Warszawie. Akcja prowadzona w czterech warszawskich Kościołach
przyniosła efekt w postaci 6988 sztuk zebranych jaj. Bankowi
Żywności w Warszawie udało się także pozyskać 30 tys. słoików
majonezu, które wraz z jajami zostały przekazane organizacjom
społecznym przygotowującym wielkanocne posiłki dla osób
ubogich.
W ubiegłorocznej Wielkanocnej Zbiórce Żywności
prowadzonej przez Banki Żywności zostało zebrane 202 tony produktów
spożywczych.
Zbiórki Żywności organizowane dwa razy do roku
przez Banki Żywności skierowane są do indywidualnych darczyńców,
klientów sklepów, którzy sami mogą wybrać produkt i przekazać go na
rzecz potrzebujących.
Natomiast na co dzień Banki Żywności zajmują
się pozyskiwaniem hurtowych ilości żywności m.in. od producentów,
sklepów, supermarketów, rolników, a także dystrybucją żywności w
ramach unijnego programu pomocy żywnościowej (PEAD). W ten sposób
Banki Żywności zachęcają do dzielenia się żywnością, ograniczenia
marnowania produktów przydatnych do spożycia i przekazywania ich na
rzecz osób, którym potrzebne jest wsparcie.
W Polsce szacuje się, że poniżej minimum
egzystencji żyje blisko 10% społeczeństwa.